ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η δεύτερη φάση του πολέμου μόλις ξεκίνησε

Ουκρανία: Η δεύτερη φάση του πολέμου μόλις ξεκίνησε
AP Photo/Bernat Armangue

Οι πυραυλικές επιθέσεις στην Ουμάν από την πλευρά της Ρωσίας είναι ένα μήνυμα πως στην δεύτερη φάση του πολέμου δεν θα υπάρξει σημείο που θα «κρυφτεί» από τα ρωσικά πυρά.

Αυτή την φορά η απάντηση από την πλευρά των Ουκρανικών δυνάμεων δεν καθυστέρησε και τα πλήγματα στο κατεχόμενο από Ρώσους Ντονπάς ήρθαν την ίδια ημέρα με διαφορά κάποιων ωρών.

Το ρωσικό χτύπημα δεν είναι «τυχαίο» όπως δεν είναι και η πόλη Ουμάν. Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί το σημείο ταφής του Ράμπι Νακμαν του θεμελιωτή του δόγματος του χασισμού.

Ο χασισμός αποτελεί μία ορθόδοξη εκφορά του ιουδαϊσμού και μάλιστα με πολλούς και φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάθε χρόνο χιλιάδες Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη, τον κόσμο αλλά και το Ισραήλ έκαναν το ταξίδι στην μικρή ουκρανική πόλη των σχεδόν 90.000 κατοίκων.

Η πόλη Ουμάν κατά την πρώτη φάση του πολέμου δεν δέχθηκε το ρωσικό σφυροκόπημα και υπήρξαν πλήγματα μόνο περιφερειακά της πόλης και αυτά όχι σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της. Το σημερινό χτύπημα στο κέντρο με τους νεκρούς και τους τραυματίες φαίνεται πως αποτελεί μήνυμα για την αλλαγή στρατηγικής της Μόσχας που δεν σκοπεύει να αφήσει περιοχή στην Ουκρανική επικράτεια εκτός του βεληνεκούς των όπλων της.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που με χτυπήματα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία για ακόμη μία φορά έφεραν προβληματισμό τόσο στους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς όσο και στο στρατιωτικό επιτελείο της Μόσχας που φαίνεται να αισθάνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ πως η αντίσταση των Ουκρανών στην περιοχή θα είναι εξόχως σθεναρή. Και από τα δύο χτυπήματα χάθηκαν ζωές αμάχων με την πολεμική σύγκρουση να συνεχίζει να γεννά δράμα και πόνο.

Σημαντικό θα πρέπει να θεωρείται και το γεγονός πως παρά τις ανακοινώσεις από την πλευρά του Υπουργείου άμυνας της Ρωσίας για την κατάληψη ακόμη δύο οικοδομικών τετραγώνων στο Μπαχμούτ δεν έχει υπάρξει κάποια αντίστοιχη απάντηση από την Ουκρανική πλευρά. Αμερικανοί πολεμικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα «γρανάζια» ήδη κινούνται και πιθανότατα το Κίεβο έχει πάρει οριστικές αποφάσεις τουλάχιστον για τον χρόνο που θα εκδηλωθεί η αντεπίθεση στα πεδία.

Η «αφωνία» αναφορικά με το Μπαχμούτ υπογραμμίζουν μπορεί να οφείλεται και σε στρατηγικό σχέδιο της στρατιωτικής ηγεσίας και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος εδώ και καιρό μιλά ανοιχτά για νίκη μόνο μέσω της εκδίωξης όλων των ρωσικών δυνάμεων και κυρίως ανακατάληψης της Κριμαίας.

Πηγές που επικαλούνται αμερικανικά μέσα σημειώνουν πως τις τελευταίες τουλάχιστον 5 ημέρες υπάρχει ισχυρή αλλά απόλυτα «ήσυχη» μετακίνηση σημαντικών μονάδων των ουκρανικών δυνάμεων αλλά και των βαρέων όπλων μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτουν οι Ουκρανοί σε τρία τουλάχιστον σημεία της μεθορίου τα οποία το Κίεβο έχει επιλέξει ως κομβικά για τα επόμενα βήματα.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη φάση του πολέμου, ή τουλάχιστον η πρώτη φάση της ήδη ξεκίνησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ