ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: Η Ομάδα Wagner μπορεί «να πάψει να υπάρχει»

Πριγκόζιν: Η Ομάδα Wagner μπορεί «να πάψει να υπάρχει»
Τα γραφεία της Ομάδας Βάγκνερ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρωσία Associated Press

Πιθανό «τέλος εποχής» προανήγγειλε για την ρωσική στρατιωτική Ομάδα Wagner ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε Ρώσο μπλόγκερ, ενώ ανάρτησε τη δήλωση αυτή στο Telegram την Παρασκευή (28/4).

Να σημειωθεί ότι, δεν είναι σαφές πόσο ευσταθεί η δήλωση αυτή ή πόσο σοβαρά μιλούσε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πάντως, δήλωσε πως θα διέκοπτε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην Μπαχμούτ από την ομάδα του για να δείξουν οι ουκρανοί στρατιώτες την πόλη σε αμερικανούς δημοσιογράφους, γεγονός για το οποίο αργότερα διευκρίνησε ότι «αστειευόταν».

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων έχει εκφράσει τη διαφωνία του στο παρελθόν για τον τρόπο που η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία τους τελευταίους 14 μήνες. Συγκεκριμένα, έχει διαμαρτυρηθεί πως ο τακτικός στρατός δεν ανεφοδιάζει τους στρατιώτες του με τα πυρομαχικά που χρειάζονται και έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει κορυφαίους ρώσους επιτελείς για προδοσία.

«Τώρα, για την ανάγκη που έχουμε γενικά για οβίδες στο μέτωπο, αυτό που θέλουμε. Σήμερα φθάνουμε στο σημείο που η Wagner τελειώνει», είπε ο Πριγκόζιν στον ρώσο μπλόγκερ Σίμιον Πέγκοφ.

«Η Wagner, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να υπάρχει. Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», συνέχισε.

Ο κ. Πέγκοφ μεταφόρτωσε το απόσπασμα στο Telegram.

Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας μισθοφόρων δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στηλίτευε πως οι άνδρες του υφίστανται βαριές απώλειες εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από τον τακτικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί στην Μπαχμούτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λέει πως έχει πλέον καταληφθεί από τους μισθοφόρους του και τον ρωσικό στρατό.

Τον Ιανουάριο του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση και ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει τους πόρους που τυχόν διαθέτει στην αμερικανική δικαιοδοσία εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ