ΚΟΣΜΟΣ

«Σταμάτα»: Δικαστήριο βάζει «φρένο» σε πατέρα 550 -και πλέον- παιδιών

«Σταμάτα»: Δικαστήριο βάζει «φρένο» σε πατέρα 550 -και πλέον- παιδιών
(AP Photo/Sang Tan, file)

Δικαστήριο διέταξε Ολλανδό να σταματήσει να δωρίζει το σπέρμα του σε κλινικές γονιμότητας σε όλο τον κόσμο, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είναι ο βιολογικός πατέρας τουλάχιστον 550 παιδιών.

Ο 41χρονος, ονόματι Τζόναθαν, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 100.000 ευρώ σε περίπτωση που επιχειρήσει ξανά να δωρίσει το σπέρμα του.

Όπως γράφει το BBC, οι Αρχές της Ολλανδίας απαγόρευσαν στον Τζόναθαν να δωρίζει το σπέρμα του σε κλινικές της χώρας το 2017, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκτήσει πάνω από 100 παιδιά.

Αντί να σταματήσει, όμως, ο 41χρονος συνέχισε να δωρίζει το σπέρμα του στο εξωτερικό και online.

Ένα δικαστήριο στη Χάγη τον διέταξε τώρα να παρουσιάσει λίστα με όλες τις κλινικές που έχει συνεργαστεί και να τους ζητήσει να καταστρέψουν το σπέρμα του, που ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη σε απόθεμα.

Ο άνδρας κατηγορείται ότι έχει παραπλανήσει εκατοντάδες γυναίκες.

Τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε κλινικές γονιμότητας στην Ολλανδία προβλέπουν ότι ο κάθε δωρητής μπορεί να κάνει μέχρι 25 παιδιά σε 12 οικογένειες.

Ωστόσο, οι δικαστές εκτιμούν ότι ο Τζόναθαν έχει βοηθήσει 550 έως 600 γυναίκες να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί από το 2007, όταν και ξεκίνησε να δωρίζει το σπέρμα του.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ίδρυμα προστασίας των δικαιωμάτων παιδιών στράφηκε στη Δικαιοσύνη, μετά από σχετική καταγγελία μητέρας.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι το «δίκτυο» αδελφών είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Πάνω από 100 παιδιά γεννήθηκαν σε Ολλανδικές κλινικές ενώ ο Τζόναθαν είναι ο βιολογικός πατέρας αρκετών παιδιών στη Δανία, καθώς συνεργαζόταν με κλινική εκεί.

Η εν λόγω κλινική φέρεται, μάλιστα, να έχει στείλει το σπέρμα του και σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Το δικαστήριο απαγορεύει στον κατηγορούμενο να δωρίσει το σπέρμα του σε φερέλπιδες γονείς, με την απόφασή του αυτή» τόνισε ο δικαστής Thera Hesselink.

Ο 41χρονος απαγορεύεται, επίσης, να έχει οποιαδήποτε επαφή με ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά και αναζητούν δωρητή σπέρματος.

«Οι γονείς αυτοί βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το γεγονός ότι τα παιδιά και η οικογένειά τους αποτελούν μέρος ενός τεράστιου συγγενικού δικτύου, με εκατοντάδες ετεροθαλή αδέλφια -κάτι το οποίο οι ίδιοι δεν επέλεξαν» τονίζει το δικαστήριο.

Μάλιστα, τονίζεται πως είναι «πιθανό» η κατάσταση αυτή να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τα παιδιά αυτά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές στην Ολλανδία βρίσκονται αντιμέτωπες με σκάνδαλο γονιμότητας.

Το 2019, ένας Ολλανδός γιατρός κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιήσει τα ωάρια ασθενών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Επιβεβαιώθηκε δε, ότι ήταν ο βιολογικός πατέρας 49 παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ