ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Ρώσων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε ευθύνες για εγκλήματα πολέμου στους ρώσους στρατιώτες και τους διοικητές τους.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «όχι μόνο οι διοικητές, αλλά όλοι εσείς, είσαστε όλοι τρομοκράτες και δολοφόνοι και πρέπει να τιμωρηθείτε όλοι», είπε ο ίδιος στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου (29/4).

Κάθε πιλότος και κάθε χειριστής εκτοξευτήρα πυραύλων, κάθε τεχνικός που συντηρεί αεροσκάφη και πλοία για τη ρωσική «τρομοκρατία» είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους εκφράστηκε μια ημέρα μετά τον θάνατο 23 ανθρώπων στην πόλη Ούμαν, συμπεριλαμβανομένων έξι ανήλικων παιδιών, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι η Ρωσία δεν πρέπει απλά να αποδυναμωθεί στον πόλεμο, αλλά να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου. Τάχθηκε ξανά υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει ρώσους εγκληματίες του πολέμου, όπως αυτό της Νυρεμβέργης, που δίκασε τους ναζί εγκληματίες πολέμου.

Η αναφορά στη Νυρεμβέργη που κάνει συχνά ο κ. Ζελένσκι δεν είναι τυχαία. Ανάμεσα στους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που διατάχθηκε από το Κρεμλίνο πριν από 14 μήνες ήταν η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ