ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες πολίτες - Αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις της Δικαιοσύνης

Ισραήλ: Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες πολίτες - Αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις της Δικαιοσύνης
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Στους δρόμους του Τελ Αβίβ βρέθηκαν περισσότεροι από 160.000 πολίτες το Σάββατο (29/4) προκειμένου να διαδηλώσουν για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερις μήνες, με τους Ισραηλινούς να αντιδρούν στις αποφάσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με τη μείωση της επιρροής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την αύξηση της εξουσίας της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ως προς τον διορισμό δικαστικών κι το κοινοβούλιο θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.

Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των πολιτών, της αντιπολίτευσης, του στρατού και ακόμη και μερίδας της συμπολίτευσης, ο κ. Νετανιάχου ανέβαλε τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην Κνέσετ –το ισραηλινό κοινοβούλιο– στα τέλη του Μαρτίου, ώστε να υπάρξει «περιθώριο για διάλογο».

Ωστόσο η αντιπολίτευση διατηρεί τις αμφιβολίες της για τη βούληση της κυβέρνησης, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ, να καταλήξει σε συμβιβασμό. Μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν.

Τη Δευτέρα (1η Μαΐου) αρχίζουν ξανά οι εργασίες του κοινοβουλίου.

Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, το κείμενο θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και τη φύση του κράτους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ο προϋπολογισμός για το 2023 και το 2024 προτού προωθήσει την αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος. Εάν δεν τα έχει καταφέρει έως την 29η Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Για να προσφέρουν την υποστήριξή τους όμως, υπερορθόδοξα κόμματα απαιτούν να περάσει ρύθμιση που θα εξαιρεί de facto τους θρησκευόμενους από τη στρατιωτική θητεία, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης ασκούν επίσης πιέσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν να απευθύνεται χθες σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (Θρησκευτικός Σιωνισμός, άκρα δεξιά), που συμμετείχε στην εκδήλωση, να επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ