ΚΟΣΜΟΣ

Από το Ορλάντο ο Ομπάμα κάλεσε για αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή

Από το Ορλάντο ο Ομπάμα κάλεσε για αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή
REUTERS/Carlos Barria

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε εχθές το Ορλάντο όπου συναντήθηκε με τους επιζώντες του μακελειού και με τις οικογένειες των 49 θυμάτων στο γκέι κλαμπ.

Ο Ομπάμα μίλησε – άλλη μια φορά – για την ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και την μάχη κατά της εγχώριας τρομοκρατίας.

«Κράτησα και αγκάλιασα τα μέλη των οικογενειών που πενθούν και τους γονείς και ρώτησαν "γιατί συνεχίζεται αυτό;"», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους ενώ στη συνέχεια προέτρεψε το Κογκρέσο να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την κατοχή όπλων όπως τα ημιαυτόματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της Κυριακής.

«Είμαι χαρούμενος επειδή η Γερουσία θα ψηφίσει για την αποτροπή οπλοκατοχής από πρόσωπα που συνδέονται με τρομοκρατικούς θύλακες», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφτασαν στο Ορλάντο της Φλόριντα, τέσσερις μέρες μετά την μαζικότερη δολοφονία στην σύγχρονη ιστορία της Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια των δολοφονιών, ο δράστης Ομάρ Ματίν, αντάλλαξε μηνύματα με την σύζυγό του, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη κι έκανε αναρτήσεις στο Facebook ενώ κάλεσε κι έναν τηλεοπτικό σταθμό. Η αστυνομία σκότωσε τον 29χρονο Ματίν, αμερικανό πολίτη που γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη από γονείς μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα ο οποίος έχει επισκεφθεί τις οικογένειες θυμάτων των πυροβολισμών στο Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια και στο Νιούταουν στο Κονέκτικατ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, άφησε λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του κλαμπ Pulse.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως ο Ματίν έδρασε μόνος του, χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό.

Είκοσι τρεις από τους 53 τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο, οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση.

Μια από τις αναρτήσεις στο προφίλ του Ματίν στο Facebook κατά την διάρκεια των πυροβολισμών, ανέφερε «Σκοτώνετε αθώες γυναίκες και παιδιά με τις αεροπορικές επιδρομές σας... Τώρα θα νιώσετε την εκδίκηση του Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με το CNN, ο Ματίν είχε ανταλλάξει μηνύματα με την γυναίκα του, Νουρ Σαλμάν στις τρεις ώρες που παρέμεινε οχυρωμένος στους τουαλέτες του κλαμπ. Η Σαλμάν ανακρίνεται ώστε να διαπιστωθεί αν γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια του Ματίν.

Η επίθεση πυροδότησε νέα διαμάχη για την οπλοκατοχή αλλά και για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους σε αμερικανικό έδαφος με τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακ Κέιν να καθιστά υπεύθυνο τον Ομπάμα για το μακελειό του Ορλάντο, επειδή «δεν κατάφερε να αποτρέψει την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ