ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Πάνω από 800.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το Σουδάν για να γλιτώσουν

ΟΗΕ: Πάνω από 800.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το Σουδάν για να γλιτώσουν
Εκκενώσεις περιοχών στο Σουδάν Arron Hoare/UK Ministry of Defence / AP

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν, προκειμένου να γλιτώσουν από τις συρράξεις που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, όπως δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα (1/5) αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη επίλυση αυτής της κρίσης θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να αναγκάζονται να τρέπονται σε φυγή προς αναζήτηση ασφάλειας και βοήθειας», δήλωσε ο Ραούφ Μαζού σε ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «σε διαβουλεύσεις που είχαμε όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και εταίρους καταλήξαμε σε έναν υπολογισμό ότι περίπου 815.000 ανθρώπους ενδέχεται να καταφύγουν στις επτά γειτονικές χώρες» (του Σουδάν), συμπλήρωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται, δε, ότι στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολλοί που είχαν καταφθάσει στο Σουδάν, όντας ήδη πρόσφυγες από άλλες χώρες.

Η εκτίμηση περιλαμβάνει περίπου 580.000 Σουδανούς, τόνισε ο Μαζού, με πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν και από άλλες χώρες που έχουν βρει καταφύγειο στο Σουδάν.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής, σχεδόν 73.000 άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στο Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Αίγυπτο, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη.

Στην ίδια ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών του ΟΗΕ, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται σε μια «γενικευμένη καταστροφή», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος διάχυσης σε γειτονικές χώρες είναι ανησυχητικός.

«Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες καταστροφικών μαχών στο Σουδάν, μια σύγκρουση που μετατρέπει την ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν σε μια γενικευμένη καταστροφή», δήλωσε ο συντονιστής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, Αμπντού Ντιένγκ.

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα, Δευτέρα (1/5) το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ