ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο «βρυχάται» και η Μόσχα κωφεύει

Το Κίεβο «βρυχάται» και η Μόσχα κωφεύει
Ουκρανός στρατιώτης χρησιμοποιεί αντι-drone εναντίον ρωσικού drone στο Ντόνετσκ, στην Ουκρανία AP Photo / Libkos

Η ουκρανική αντεπίθεση είναι άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει. Αυτό που λένε πηγές από το Κίεβο αλλά και αναλυτές από την Δύση είναι πως για κάτι τέτοιο ανακοίνωση και τυμπανοκρουσίες δεν θα υπάρξουν, υπάρχει άλλωστε πάντοτε το ενδεχόμενο η ουκρανική προσπάθεια νίκης να είναι ήδη σε εξέλιξη…

Την ώρα που η κινητικότητα από την πλευρά των Ουκρανών είναι στο μέγιστο επίπεδο, με δυνάμεις, άρματα μάχης και πολεμοφόδια να βρίσκονται ήδη σε σημεία κλειδιά για το Κίεβο, η Μόσχα δείχνει αδύνατη να αντιδράσει πειστικά στα πλήγματα που δέχεται σε καθημερινή πλέον βάση.

Το χτύπημα με drone στη Σεβαστόπολη είναι εξόχως σημαντικό καθώς χτυπήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων ολόκληρου του νοτίου μετώπου. Η Ουκρανία σήμερα έχει τόσο την δυνατότητα όσο και την δυναμική να εκτελεί σχέδιο το οποίο έχει καταστρώσει έχοντας στα χέρια της απτά δεδομένα.

Η Ρωσία από την άλλη συνεχίζει το πόλεμο με τον τρόπο με τον οποίο τον ξεκίνησε. Οι βομβαρδισμοί γίνονται σε σημεία στα οποία η Μόσχα έχει θέσει το ενδιαφέρον της αλλά φαίνεται να μην την απασχολούν τα πλάνα του Ζελένσκι και των επιτελών του που διακαώς επιθυμούν να πάρουν πίσω με κάθε τρόπο την Κριμαία.

Η Μόσχα φαίνεται να βρίσκεται επίσης και εντός του στρατεύματος σε κατάσταση «μέθης». Πριν από μερικές ώρες το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής υλικού πολέμου του ρωσικού στρατού αποχωρεί από την θέση του και πως τα καθήκοντά του πλέον θα εκτελεί ο Στρατάρχης Aleksey Kuzmenkov.

Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής υλικού πολέμου, Mikhail Mizintsev, γνωστός και ως ο «σφαγέας της Μαριούπολης» φαίνεται πως 10 μήνες μετά την πτώση της μεγαλύτερης Ουκρανικής πόλης της Αζοφικής θάλασσας δεν είναι πλέον «χρήσιμος» στο Κρεμλίνο.

Ο Mikhail Mizintsev υπήρξε κομβικός για τη Μόσχα στον τρόπο με τον οποίο τελικώς κατέβαλε την αντίσταση των εγκλωβισμένων ουκρανών των ταγμάτων Azof αλλά φαίνεται πως οι ελλείψεις ακόμη και μετά από 6 μήνες «παγώματος» στα πεδία είναι εξόχως σημαντικές.

Σε έναν πόλεμο δεν είναι τίποτε βέβαιο και κυρίως δεδομένο. Είναι πάντως ξεκάθαρο, πλέον με γυμνό μάτι, πως οι Ουκρανοί έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που τους έχουν δοθεί από το χρόνο αλλά και τους δυτικούς συμμάχους τους και σκοπεύουν πολύ σύντομα να κάνουν κάτι που δεν έχει συμβεί στα σύγχρονα πολεμικά χρονικά, να κερδίσουν τον εχθρό που τις πρώτες 48 ώρες του πολέμου βρέθηκε στα 11 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ