ΚΟΣΜΟΣ

Όλιβερ Στόουν: «Ο Πούτιν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης για τη χώρα του»

Όλιβερ Στόουν: «Ο Πούτιν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης για τη χώρα του»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν μίλησε για το νέο του ντοκιμαντέρ για την πυρηνική ενέργεια με τίτλο «Nuclear Now», την αποστροφή του για τον Τζο Μπάιντεν και τη συνεχή υποστήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την τελευταία φορά που η Guardian παρουσίασε το προφίλ του Στόουν, είχε μόλις ολοκληρώσει ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας τεσσάρων ωρών για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «ο ρωσικός λαός δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση».

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει τα συναισθήματά του για τον Ρώσο ηγέτη έκτοτε, απαντά μετά από λίγη σκέψη: «Νομίζω ότι η Ρωσία κάνει εξαιρετική δουλειά με την πυρηνική ενέργεια». «Η Κίνα είναι επίσης ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, αν και ποτέ δεν μπόρεσα να διεισδύσω στην Κίνα, κάτι που ήταν κρίμα για την ταινία που θα ήθελα να είχαμε. Αλλά ο Πούτιν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης για τη χώρα του και οι άνθρωποι τον αγαπούν».

Στα 76 του, ο Στόουν είναι τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο λέγεται ότι είναι πολύ μεγάλος για δεύτερη θητεία. Ο Στόουν δεν θέλει να μιλήσει για την ηλικία του προέδρου και την ικανότητά του για επανεκλογή. Αλλά λέει τη γνώμη του. «Ο αγαπημένος μου πρόεδρος ήταν ο Τζον Κένεντι, οπότε αν κοιτάξετε λοξά τους δύο Ιρλανδούς, θα διαπιστώσετε ότι ο Τζον Κένεντι είναι λάτρης της ειρήνης. Και διαπιστώνεις ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ψυχρός πολεμιστής με τη χειρότερη έννοια της λέξης».

«Τα πυρηνικά είναι η απάντηση»

Στη συνέντευξή του στη Guardian, ο σκηνοθέτης των φιλμ Natural Born Killers και Wall Street, μίλησε για το ντοκιμαντέρ του με τίτλο "Νuclear Now", βασισμένο σε ένα βιβλίο που συνέγραψε ο Τζόσουα Γκόλντσταϊν και υπερασπίζεται την πυρηνική ενέργεια. Τα πυρηνικά είναι η απάντηση σε έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση.

Μια βαθιά πεποίθηση που δημιουργήθηκε μετά την ανάγνωση του βιβλίου που έγραψε ο Γκολντστάιν μαζί με τον Στάφαν Κβιστ, έναν Σουηδό πυρηνικό μηχανικό, ώθησε τον Στόουν να μεταφέρει το μήνυμα στις μάζες. «Τα κάνουμε όλα λάθος, και ενόψει της κλιματικής αλλαγής, τα πυρηνικά δεν είναι μόνο μια επιλογή – είναι η μόνη επιλογή», τονίζει ο Στόουν, ο οποίος λέει ότι θεωρεί τη Μαρί Κιουρί, την Πολωνή φυσικό που είναι γνωστή για το έργο της στη ραδιενέργεια, άξια να ανακηρυχθεί αγία.

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε λύσεις και το σκ...με». Όλα πήγαν στραβά στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν η πυρηνική ενέργεια και ο πυρηνικός πόλεμος συνδυάστηκαν και το Χόλιγουντ άρχισε να βγάζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με φωσφοριζέ φρικιά και κακούς που κρατούσαν πυρηνικές βόμβες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους από τα πυρηνικά, και σήμαιναν συναγερμό για τα πυρηνικά απόβλητα που είχαν προκαλέσει πανικό στο αμερικανικό κοινό.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα (με τα πυρηνικά απόβλητα), είναι απολύτως διαχειρίσιμα, ειδικά σε σύγκριση με τα απόβλητα φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, Θεέ μου», λέει ο Στόουν, προσθέτοντας πως «Γίνεται πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου λόγω της ραδιενεργής αποσύνθεσης».

Η ταινία επισημαίνει ότι υπήρξαν πολύ λιγότερα θύματα που σχετίζονται με πυρηνικές καταστροφές στο Τσερνόμπιλ, το Three Mile Island και τη Φουκουσίμα από τα θανατηφόρα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγονται σε όλο τον κόσμο από άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα.

Το Nuclear Now ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει μέχρι σήμερα γιατί είναι το πρώτο του έργο «για ένα αντικείμενο, όχι ένα πρόσωπο». «Δεν υπάρχει σέξι γυναίκα στην ταινία», λέει με μια νότα θλίψης. «Δεν είναι σαν μια πολύ πρωτότυπη ταινία. Έχει να κάνει με τη συναρμολόγηση, την επεξεργασία, τη συγγραφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ