ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κοξ: Ο σιωπηλός κηπουρός που σόκαρε τη Βρετανία

Δολοφονία Κοξ: Ο σιωπηλός κηπουρός που σόκαρε τη Βρετανία
twitter / smtm_LFC

Μέλος ακροδεξιών οργανώσεων με σαφή προτίμηση να προχωρήσει η Βρετανία ανεξάρτητη και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή απλά ένας μοναχικός, απομονωμένος άνθρωπος με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, συσσωρευμένη πίεση και θυμό; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ότι από τα δύο κι αν ισχύει. Στα 52 του χρόνια, ο Τόμας ή Τόμι Μερ έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως για τους λάθος λόγους και το κυριότερο, άφησε ορφανά δύο ανήλικα παιδιά.

Ο μοναχικός, ερασιτέχνης κηπουρός από τη μικρή κωμόπολη του δυτικού Γιορκσάιρ φημολογείται ότι ήταν συνδρομητής αρκετών περιοδικών με ακροδεξιό περιεχόμενο και μέλος ακροδεξιών οργανώσεων με κορυφαία μια προερχόμενη από τις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή έρευνα των βρετανών αστυνομικών που τον ανέκριναν, αλλά και αυτών που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας της Τζο Κοξ, γυναίκας βουλευτή των Εργατικών και υπέρμαχης της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ο Μερ δολοφόνησε εν ψυχρώ το μεσημέρι της Πέμπτης.

1 copy

REUTERS / PHIL NOBLE

Πολλοί είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή συνέδεσαν τη δολοφονία με το δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο το προφίλ του φερόμενου ως δράστη και το προαναφερόμενο ακροδεξιό του παρελθόν, καθώς επίσης και η μη επιβεβαιωμένη πληροφορία ότι πριν τραβήξει τη σκανδάλη και - εν συνεχεία - μαχαιρώσει την Κοξ, φώναξε Britain First (Πρώτα η Βρετανία). Πιθανότατα θα περάσει καιρός για να αποδειχθεί αν τελικά ο Μερ ήθελε να τιμωρήσει την Κοξ για την υπέρ του Bremain ρητορική της.

2 copy

REUTERS / CRAIG BROUGH

Παρουσιάζει, όμως, εξαιρετικό ενδιαφέρον να κάνει κανείς μια αναδρομή στη ζωή του, όπως τουλάχιστον την περιγράφουν τα βρετανικά media. Διότι το σενάριο να οδηγήθηκε στα άκρα για λόγους εντελώς άσχετους με τους προαναφερόμενους μοιάζει εξίσου πιθανό, αν όχι περισσότερο πιθανό.

Η εξαφανισμένη μητέρα και τα ψυχολογικά προβλήματα

Ο Μερ γεννήθηκε στο Κιλμάρνοκ της Σκοτίας. Από μικρό παιδί, ωστόσο, ζούσε με τη γιαγιά του στο Μπίρσταλ. Η τύχη του πατέρα του, που πιστεύεται ότι λέγεται Τζέιμς, αγνοείται (δεν γνωρίζει κανείς αν είναι καν ζωντανός), ενώ η μητέρα του, που λέγεται Μέρι Γκούνταλ, ξαναπαντρεύτηκε (ο δεύτερος σύζυγός της απεβίωσε) όταν ο Τομ ήταν 16 ετών. Από το 1996, όταν πέθανε η γιαγιά του, ζούσε μόνος και άρχισε να εμφανίζει ψυχολογικά προβλήματα τα οποία με τον καιρό εντάθηκαν.

Όπως δήλωσε ο ηλικίας 41 ετών θετός αδελφός του και γιος της Μέρι από τον δεύτερό της γάμο, Ντουέιν Σεν Λούις «ο Τόμι πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Είχε μανία με την προσωπική υγιεινή. Επίσης, δεν παντρεύτηκε ποτέ. Τόσα χρόνια, δεν τον είδα ποτέ με γυναίκα. Μια φορά θυμάμαι είχε κοπελα, όταν ήταν νεαρός. Αλλά του την 'έκλεψε' ο φίλος του και από τότε τελείωσαν γι αυτόν οι γυναίκες...'

Πάντα πίστευα ότι δεν ήταν ικανός να πειράξει ούτε μύγα. Ουδέποτε εξέφρασε απόψεις για τη Βρετανία ή πολιτικές θέσεις, όπως επίσης ουδέποτε έδειξε να έχει ρατσιστικές τάσεις. Είμαι μιγάς, αλλά τα πηγαίναμε πολύ καλά».

3

REUTERS / CRAIG BROUGH

Ο αδελφός του Σκοτ Μερ, 50 ετών, δήλωσε από την πλευρά του:

«Είχε ιστορικό ψυχικών διαταραχών αλλά λάμβανε κανονικά φαρμακευτική αγωγή και δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε τι έχει συμβεί. Ο αδερφός μου δεν είναι βίαιος άνθρωπος και ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος. Δεν ξέρουμε καν ποιον ψήφιζε. Έχω σοκαριστεί από την εξέλιξη αυτή. Ειλικρινά θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της βουλευτή. Νιώθω άσχημα για αυτό που συνέβη στην Κοξ».

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η μητέρα του Μερ, θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για αυτό που έκανε ο γιος της και σύμφωνα με τους γείτονές της από χθες το μόνο που λέει είναι 'δεν μπορώ να καταλάβω γιατί...'

Ο πιο ήσυχος άνθρωπος

Γείτονές του δήλωσαν ότι έμενε στο ίδιο μέρος, στο Μπίρσταλ, μια κωμόπολη 16.000 κατοίκων, για περισσότερα από 30 χρόνια. Τις δύο τελευταίες, από όταν δηλαδή έχασε τη γιαγιά του. ζούσε μόνος. Εξ όσων γνώριζαν, δεν οδηγούσε αυτοκίνητο και δεν είχε εργασία. Έβγαζε τα προς το ζην κάνοντας δουλειές κηπουρικής για τους ντόπιους.

4

REUTERS / STEFAN WERMUTH

«Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στο Μπίρσταλ που θα περίμενες να κάνει κάτι τέτοιο, ακριβώς επειδή περνούσε απαρατήρητος. Πέρα από την κηπουρική, δεν τον έβλεπες να ασχολείται με κάτι άλλο. Ήταν πολύ μοναχικός άνθρωπος», δήλωσε ένας από τους γείτονές του, ενώ ένας δεύτερος συμπλήρωσε ότι «ειλικρινά μέχρι χθες, δεν μπορούσα να σκεφτώ μια κακή κουβέντα να πω για αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν τόσο ήσυχος και σιωπηλος. Αυτό που έκανε μας προκάλεσε μεγάλο σοκ για περισσότερους από έναν λόγους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ