ΚΟΣΜΟΣ

Στο κόκκινο η ένταση στο Ισραήλ: Ποιος ήταν ο απεργός πείνας Καντέρ Αντνάρ

Στο κόκκινο η ένταση στο Ισραήλ: Ποιος ήταν ο απεργός πείνας Καντέρ Αντνάρ
Παιδιά στην Παλαιστίνη κυματίζουν την εθνική τους σημαία και κρατούν αφίσες που δείχνουν τον νεκρό Khader Adnan AP/Majdi Mohammed

Η είδηση του θανάτου του Καντέρ Αντνάν μετά από 87 ημέρες απεργίας πείνας σε φυλακές του Ισραήλ, φέρνει και πάλι σε κόκκινο συναγερμό τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Μέλη της ισλαμικής τζιχάντ, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο άμυνας, προχώρησαν στην εκτόξευση τουλάχιστον 20 ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας προς τα Ισραηλινά εδάφη. Οι σειρήνες στο Ισραήλ ήχησαν ξανά και κόσμος στις συγκεκριμένες περιοχές πήγε στα καταφύγια με τις ισραηλινές αρχές να σημειώνουν πως το σύστημα αεράμυνας της χώρας (Iron Dome) εξουδετέρωσε το κύμα πυρών.

Το Ισραήλ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ως απάντηση προχωρά σε στοχευμένα χτυπήματα εντός της Λωρίδας της Γάζας με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για σφυροκόπημα. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν πληγεί εκτός από στρατιωτικού τύπου στόχους και κατοικημένες περιοχές αλλά ειδικοί σημειώνουν πως η συγκεκριμένη «ανάφλεξη» στην περιοχή μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα το επόμενο διάστημα.

Ποιος ήταν ο Καντέρ Αντνάν;

Ο Καντέρ Αντνάν είχε συλληφθεί ως μέλος της ισλαμικής τζιχάντ και εξέτιε ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ από το 2004. Οι κατηγορίες που τον βάραιναν ήταν αυτές της τρομοκρατίας. Ο Αντνάν από είχε προχωρήσει ξανά πολλές φορές στο παρελθόν σε απεργία πείνας. Αυτή την φορά μετά από 87 ημέρες κατέλειξε στο κελί του με τις ισραηλινές αρχές να τονίζουν πως αρνείτο μέχρι το τέλος να του παρασχεθεί η απαραίτητη και αναγκαία ιατρική βοήθεια.

Ο Αντντάν ήταν 45 ετών με καταγωγή από την κατεχόμενη πόλη Τζενίν και ήταν γνωστός στις ισραηλινές αρχές ως σημαίνουσα μορφή της ισλαμικής τζιχάντ στην δυτική όχθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ