ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Vice Media

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Vice Media
Facebook/Vice

Στο χείλος της χρεοκοπίας βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων η Vice Media η μητρική εταιρεία των διαδικτυακών καναλιών, των studio και της διερευνητικής δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Times της Νέας Υόρκης το διοικητικό συμβούλιο της Vide Media αλλά και οι μέτοχοι της εταιρείας προσπαθούν από την αρχή του έτους να βρουν αγοραστή κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων της Vice Media υπάρχει αλλά το αντίτιμο που ζητείται είναι υψηλό και τα χρέη αρκετά σημαντικά.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο Vice την περασμένη εξαετία είναι τεράστιες εταιρείες της ενημέρωσης αλλά και του θεάματος. Μερίδιο στην μετοχική σύνθεση της Vice Media αλλά και μέλη στο Διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας διαθέτει η Disney αλλά και το Fox του μεγιστάνα Ρούμπεν Μέρντοχ.

Σε περίπτωση που η Vice Media κάνει αίτημα και προσφύγει στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ το σύνολο των δραστηριοτήτων με βάση την αμερικανική δικαιοσύνη θα πρέπει να πωληθεί στον μεγαλύτερο πλειοδότη με τον μέτοχο που έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους να έχει δικαίωμα προαίρεσης στην εξαγορά. Σήμερα η εταιρεία Fortress Investment Group έχει στο χαρτοφυλάκιό της περί το 70% των χρεών της μητρικής εταιρείας του Vice.

Σημειώνεται πως μπορεί να μην έχει ακόμη παρθεί οριστική απόφαση για το μέλλον του Vice, που έξι χρόνια πριν το 2017 αποτιμάτο σε περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα ίσως να είναι η μόνη λύση σήμερα.

Τα τελευταία 2 χρόνια από το Vice έχει αποχωρήσει σημαντικό κομμάτι του δημοσιογραφικού δυναμικού, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε πως ο τομέας της ερευνητικής δημοσιογραφίας αναστέλλει την λειτουργία του.

Υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τους NYT σε εσωτερικό mail που έχει αποσταλεί στους εργαζομένους της εταιρείας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε περαιτέρω απολύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ