ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Και δολοφονίες έδειξαν οι νεκροψίες στους πιστούς που νήστεψαν μέχρι θανάτου

Κένυα: Και δολοφονίες έδειξαν οι νεκροψίες στους πιστούς που νήστεψαν μέχρι θανάτου
(AP Photo)

Νέες νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε κάποια από τα πτώματα των 109 ανθρώπων που βρέθηκαν σε δάσος της Κένυας, όπου συγκεντρώνονταν μέλη αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Νεκροψίες- νεκροτομές διενεργήθηκαν χθες Τρίτη 3/5 σε περίπου 30 πτώματα, έπειτα από τις δέκα που είχαν πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από την πείνα, διότι στις 20 νεκροψίες που κάναμε εντοπίσαμε χαρακτηριστικά ανθρώπων που πέθαναν από ασιτία», επεσήμανε χθες Τρίτη το βράδυ ο Τζόνανσεν Όντουορ, αξιωματούχους της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Κένυας.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι πολλά από τα θύματα είναι μέλη της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης (Good News International Church) που νήστεψαν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού», όπως τους καλούσε ο πάστορας Πολ Μακένζι.

Τη Δευτέρα εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις παιδιών που πέθαναν από ασφυξία, ενώ και χθες υπήρχαν περιπτώσεις θανάτων που δεν οφείλονταν στην ασιτία.

«Ένα παιδί έφερε κάκωση στο κεφάλι» που οφειλόταν σε χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο, εξήγησε ο Όντουορ.

Σε ένα άλλο παιδί «ήταν εμφανή τα σημάδια του στραγγαλισμού», καθώς είχε «σπασμένα οστά στον λαιμό», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι ιατροδικαστές είναι «σίγουροι ότι στραγγαλίστηκε».

Εξάλλου δύο ενήλικες πέθαναν «από ασφυξία», αφού τους κάλυψαν το στόμα και τη μύτη, συνέχισε ο ίδιος.

Από τα 40 πτώματα στα οποία έγινε νεκροψία τη Δευτέρα και την Τρίτη τα 16 ανήκαν σε ενήλικες και τα 18 σε παιδιά. Επιπλέον, έξι πτώματα βρίσκονταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, γεγονός που εμπόδισε τους ιατροδικαστές να καθορίσουν την ηλικία τους.

Συνολικά τα πτώματα 109 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλών παιδιών, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στο δάσος Σακαχόλα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα σε άλλους ομαδικούς τάφους.

Χθες η δικαιοσύνη της Κένυας απήγγειλε κατηγορίες για «τρομοκρατία» εναντίον 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους ο Πολ Μακένζι.

Εξάλλου ο Εζέκιελ Οντέρο, ένας από τους πάστορες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κένυα, πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, που είναι γνωστή στη χώρα ως «η σφαγή της Σακαχόλα», και πρόκειται να εμφανιστεί αύριο Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ