ΚΟΣΜΟΣ

Ηχούν οι σειρήνες στην Ουκρανία - «Προβοκάτσια η επίθεση στο Κρεμλίνο», λέει το Κίεβο

Ηχούν οι σειρήνες στην Ουκρανία - «Προβοκάτσια η επίθεση στο Κρεμλίνο», λέει το Κίεβο
Ουκρανός στρατιώτης ρίχνει πυρ AP Photo/Libkos

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, λίγη ώρα αφότου η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κρεμλίνο με drones, σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας απέρριψε την κατηγορία αυτή, αναφέροντας ότι αποτελεί προάγγελος μεγάλης «τρομοκρατικής προβοκάτσιας» από την πλευρά της Μόσχας.

Πριγκόζιν: Η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Εβγκένι Πριγκόζιν, εξέφρασε νωρίτερα την Τετάρτη (3/5) την εκτίμηση πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει.

Ειδικότερα, δήλωσε πως οι δυνάμεις του παρατηρούν αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η υπηρεσία τύπου της Wagner στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι η «ενεργός φάση» της αντεπίθεσης ενδέχεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες.

Να σημειωθεί πως, το Κίεβο αναμένεται να εξαπολύσει από στιγμή σε στιγμή την αντεπίθεσή του, με σκοπό να ανακαταλάβει εδάφη που τελούν υπό την κατοχή ρωσικών δυνάμεων από όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.

Μπλίνκεν: Στην ευχέρεια της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της

Η Ουάσιγκτον αφήνει στο Κίεβο την ευχέρεια να υπερασπιστεί το έδαφός της σε μια σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανοιχτή διαδικτυακή συνέντευξη στην Washington Post.

«Αφήνουμε στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα αμυνθεί και πώς θα προσπαθήσει να πάρει πίσω το έδαφος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο. «Είναι δύσκολο να σχολιάσουμε ή να κάνουνε εικασίες χωρίς να γνωρίζουμε τα πραγματικά γεγονότα», εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ