ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε το δημοψήφισμα για τις συντάξεις από το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Απορρίφθηκε το δημοψήφισμα για τις συντάξεις από το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο
Αντιδράσεις των διαδηλωτών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία AP Photo/Lewis Joly

Ο συνταξιοδοτικός νόμος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που έχει προκαλέσει την οργή της χώρας εδώ και εβδομάδες, πέρασε ακόμη ένα «εμπόδιο» καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε πρόταση δημοψηφίσματος κατά της μεταρρύθμισηςσύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, περνώντας τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο χωρίς τελική ψηφοφορία και υπογράφοντάς την ως νόμο τον περασμένο μήνα.

Σφοδρές συγκρούσεις την Πρωτομαγιά στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Η Εργατική Πρωτομαγιά και οι διεκδικήσεις των Γάλλων να αποσυρθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «συναντήθηκαν» σήμερα στους δρόμους της Γαλλίας, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές να είναι για μία ακόμη φορά σφοδρές.

Ειδικότερα, σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού και της Λυών, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πρόσκεινται, όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και στα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα».

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και, όπως ανακοίνωσε, προέβη σε δεκάδες συλλήψεις για ζημιές, 30 εκ των οποίων μόνο στο Παρίσι.

Στις διαδηλώσεις βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί, με τα εργατικά συνδικάτα να έχουν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές εκτιμούν ότι συγκεντρώθηκαν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες. Μόνο στο Παρίσι εκτιμούν πως συγκεντρώθηκαν 100.000 άτομα.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα εκτιμούσαν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν σήμερα στις γαλλικές πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι.

Η αστυνομία είχε λάβει εκτεταμένα μέτρα για τις πορείες, ωστόσο μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας (1/5) οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Σημειώνεται ότι, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drone) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ