ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζουν τα νέα τους χτυπήματα - Η πυρηνική απειλή και ο ρόλος των ΗΠΑ

Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζουν τα νέα τους χτυπήματα - Η πυρηνική απειλή και ο ρόλος των ΗΠΑ
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Στα άκρα οδηγείται η ένοπλη σύρραξη Ρωσίας Ουκρανίας πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας και με τις δύο πλευρές να ετοιμάζουν τις δικές τους αντεπιθέσεις.

H Ρωσία ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία μετά την κατάρριψη δύο drone τα οποία είχαν στο στόχαστρο την κατοικία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορώντας ανοικτά την Ουκρανία για τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε ανοικτά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι φερόμενες επιθέσεις με drone στο Κρεμλίνο από το Κίεβο δεν αφήνουν στη Μόσχα άλλη επιλογή παρά να «εξολοθρεύσει» τον Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος που πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρνήθηκε ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά του Πούτιν. «Δεν χτυπάμε τον Πούτιν ή τη Μόσχα. Πολεμάμε στα δικά μας εδάφη», είπε σε συνέντευξη τύπου στο Ελσίνκι.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από το Κρεμλίνο, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του κατά της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ για τη στήριξη που παρέχουν στο Κίεβο.

«Με βάση δογματικά έγγραφα, συζητήθηκαν οι ρωσικές προσεγγίσεις για την πυρηνική αποτροπή. Σημειώθηκε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχουν αμυντικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην εγγυημένη προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φόμιν.

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν την επίθεση στο Κρεμλίνο

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναφέρουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η επίθεση με drone έγινε από τους Ουκρανούς και ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν.

Μάλιστα αποφάσισαν να ενισχύσουν με πολεμικό υλικό και όπλα αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων την Ουκρανία με απόφαση του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Μπλίνκεν τονίζοντας με νόημα ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας που προσπαθεί να αντεπιτεθεί στη ρωσική επιθετικότητα για όσο καιρό χρειαστεί.

Για ρωσική προβοκάτσια μιλούν οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για ρωσική προβοκάτσια με στόχο να αποτραπεί η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο η Μόσχα να «στήσει» ακόμη και πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια, ξυπνώντας τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 1986 και το Τσερνόμπιλ.

Πεπεισμένος ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει, είναι ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Εβγκένι Πριγκόζιν καθώς υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου.

H αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία δεν μένει άπραγη. Κάνει χειρουργικά πλήγματα σε αποθήκες πετρελαίου σε περιοχές που είναι υπό ρωσικό έλεγχο και μέσα στη Ρωσία χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός.

Από την πλευρά της η Ρωσία συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία είτε από οργή είτε από απρέπεια χρησιμοποιώντας ακόμη πυραύλους S300.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι δύο πλευρές ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέα μετωπική σύγκρουση με στόχο την τελική νίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ