ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλ. Πούτιν ατενίζει την Ευρώπη και περιμένει...

Ο Βλ. Πούτιν ατενίζει την Ευρώπη και περιμένει...
REUTERS/ GRIGORY DUKOR

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επίσημα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που της επέβαλε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα προς την Ευρώπη.

"Θυμόμαστε τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε την κατάρρευση (των σχέσεών μας), τα προβλήματα, τις κυρώσεις", είπε ο Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ξένοι επενδυτές.

"Όμως, όπως λέμε στη χώρα μας, δεν είμαστε εκδικητικοί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας", πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι αυτό "δεν μπορεί να είναι, εννοείται, μόνο από τη μία κατεύθυνση".

Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου να "αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις". "Η ΕΕ, παρά τα προβλήματα που γνώρισαν οι σχέσεις μας, παραμένει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος-κλειδί για τη Ρωσία", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας, στην ευρωπαϊκή οικονομία”

Στο ζήτημα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία.

Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Συρία δεν είναι να αποκτήσει ο Άσαντ τον έλεγχο του εδάφους, αλλά να αποκατασταθεί η συνολική εμπιστοσύνη στις αρχές, σημείωσε. Η κατάρρευση της Συρίας είναι αναπόφευκτη, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, τόνισε, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ