ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε αρχαίο άγαλμα του Βούδα

Αίγυπτος: Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε αρχαίο άγαλμα του Βούδα
Βούδας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Giovanna Dell'Orto

Μία απρόσμενη ανακάλυψη περίμενε Πολωνούς και Αμερικανούς αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη της Βερενίκης στη Ερυθρά θάλασσα.

 

Η κοινή αποστολή κατά την ανασκαφή που έκανε σε αρχαίο ναό ανακάλυψε ένα άγαλμα του Βούδα από τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Το άγαλμα ήταν από μεσογειακό μάρμαρο και καταδεικνύει σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων τους εμπορικούς δρόμους που υπήρχαν ανάμεσα στην αρχαία Ρώμη και την Ινδία.

Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι είναι ο πρώτος του είδους του που βρίσκεται δυτικά του Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει ο δρα Μουσταφά Γουαζίρι γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας πολλά λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα κατά την ρωμαϊκή περίοδο και ειδικά το λιμάνι της Βερενίκης πλοία που έφταναν από την Ινδία έφερναν προϊόντα όπως πιπέρι, ημιπολύτιμους λίθους και ελεφαντόδοντο.

Από εκεί άλλα πλοία θα μετέφεραν τα προϊόντα στην Αλεξάνδρεια και από εκεί στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ο επικεφαλής της πολωνικής αποστολής δρα, Μαριούς Γκιογιάζντα πιστεύει ότι για το άγαλμα χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο που εξορύχθηκε από περιοχή νοτίως της Κωνσταντινούπολης ή μπορεί να λαξεύτηκε στην περιοχή. Η επικρατέστερη υπόθεση είναι ότι το άγαλμα αφιερώθηκε στο ναό από έναν ή περισσότερους πλούσιους εμπόρους από την Ινδία.

Το άγαλμα έχει ύψος 71 εκατοστά και αναπαριστά ένα Βούδα που στέκεται και κρατά τα ρούχα του με το αριστερό του χέρι.

Γύρω από το κεφάλι του είναι ένα χάλα με φωτοστέφανο ενώ δίπλα υπάρχει ένας λωτός.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός επικεφαλής της αποστολής, Στέφεν Σιντμποτάμ είπε ότι στην αποστολή ανακαλύφθηκε μια επιγραφή στο Σανσκριτικά το οποίο χρονολογείται από την εποχή του ρωμαϊκού αυτοκράτορα Φίλιππου του Άραβα. Επίσης βρέθηκαν νομίσματα του δευτέρου αιώνα από το βασίλειο του Σαταβαχάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ