ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχοι για συνομωσία κρίθηκαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Proud Boys»

Ένοχοι για συνομωσία κρίθηκαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Proud Boys»
AP Photo/Manuel Balce Ceneta, (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ένοχοι για συνομωσία κρίθηκαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Proud Boys». 

Η καταδίκη από δικαστήριο της Ουάσιγκτον αφορά το ρόλο τους ώστε να αποτραπεί διά της βίας η ειρηνική παράδοση της εξουσίας από τον τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν μετά την εκλογική του νίκη το 2020.

Οι κατηγορούμενοι Ήθαν Νορντίν, Τζόζεφ Μπιγκς, Ζάκαρι Ρελς, Ενρίκε Τάριο και Ντόμινικ Πετζόλα είναι αντιμέτωποι με μια σειρά από κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων τριών ξεχωριστών κατηγοριών για στασιαστική συνωμοσία, παρεμπόδιση του έργου του Εκλογικού Κολλεγίου και την παραποίηση αποδεικτικού υλικού.

Οι Αρχές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την ενοχή του Πετζόλα για συνωμοσία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης χρησιμοποιώντας μηνύματα και βίντεο που είχαν ανεβάσει οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και άλλα μέλη της ομάδας οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι «Proud Boys» υποκινούμενοι από τον Τραμπ και τα ψέμματα του μετά την ήττα του 2020, άρχισαν να καλούν σε βία και επανάσταση κατά του Μπάιντεν και εκτελεστικό απόσπασμα για τους προδότες.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 πολλοί από τους κατηγορούμενους συμμετείχαν στην πορεία στο Καπιτώλιο.

Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που εισέβαλαν στο κτήριο. Μάλιστα ο Πετζόλα ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε μια αστυνομική ασπίδα που έκλεψε για να σπάσει ένα παράθυρο μέσα από το οποίο οι οργισμένοι διαδηλωτές μπήκαν το κτήριο.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι οι πελάτες του δεν είχαν σχεδιάσει την εισβολή στο Καπιτώλιο για να σταματήσουν την ψηφοφορία του Εκλογικού Κολλεγίου.

Οι ένορκοι με τη σειρά τους άκουσαν καταθέσεις από πολλούς αξιωματούχους που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο καθώς και από πράκτορες του FBI που πραγματοποίησαν την έρευνα για τη δράση τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ