ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία απαγορεύει τη μπούρκα σε δημόσιο χώρο

Η Βουλγαρία απαγορεύει τη μπούρκα σε δημόσιο χώρο
REUTERS/Rodi Said

Η Βουλγαρία έθεσε σε απαγόρευση τη δημόσια κυκλοφορία γυναικών που φορούν μπούρκα και νικάμπ.

Η γειτονική χώρα φαίνεται να ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά βήματα της Λετονίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ κατά του νόμου τάχθηκαν μόλις οκτώ βουλευτές, σύμφωνα με την Independent.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 λεβ, (102, περίπου, ευρώ) για τις δύο πρώτες φορές που μια γυναίκα θα συλληφθεί να παρανομεί κυκλοφορώντας δημοσίως με νικάμπ ή μπούρκα. Αν η παρανομία επαναληφθεί τότε το πρόστιμο θα αυξηθεί στα 770 ευρώ

Ο νόμος ορίζει ότι τα ενδύματα που κρύβουν το πρόσωπο, απαγορεύονται σε κυβερνητικά γραφεία, σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και δημόσιους χώρους αναψυχής.

Στη Βουλγαρία, περίπου το 12% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι- 7,2 εκατομμύρια- οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, προέρχονται από εθνικιστές Τούρκους, οι οποίοι δεν έχουν το έθιμο της ολόσωμης νικάμπ.

Το 2010, η Γαλλία έθεσε την ίδια απαγόρευση, και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, η Ολλανδία απαγόρευσε στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες σε σχολεία, νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με τη σειρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να επιβάλει μια τέτοια απαγόρευση, ωστόσο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ορισμένες οργανώσεις μπορούν να πείσουν τις γυναίκες μουσουλμάνες να φορούν "ολόσωμα ενδύματα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ