ΚΟΣΜΟΣ

Βούτσιτς: Προς πλήρη αφοπλισμό η Σερβία μετά τα αιματηρά περιστατικά στη χώρα

Βούτσιτς: Προς πλήρη αφοπλισμό η Σερβία μετά τα αιματηρά περιστατικά στη χώρα
Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς AP Photo/Darko Vojinovic

Σε σοκ παραμένει η Σερβία μετά τα δύο αιματηρά περιστατικά μέσα αυτή την εβδομάδα, που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, οι 8 από τους οποίους ήταν μαθητές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία.

«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας, μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό σε διάστημα δύο ημερών στη χώρα, στο οποίο νεαρός άνδρας σκότωσε 8 ανθρώπους σε τρία χωριά κοντά στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν «σχεδόν πλήρη αφοπλισμό» στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 «σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000». Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου «τρομοκρατική επίθεση» το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και "επίθεση εναντίον όλων μας".

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Συνελήφθη ο δράστης του μακελειού στη Σερβία

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον ένοπλο που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό 15 σε χωριό κοντά στο Βελιγράδι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS TV.

Στα social media χρήστες δημοσίευσαν εικόνες από την στιγμή της σύλληψης αλλά και την παρακάτω φωτογραφία που φαίνεται να εικονίζει τον δράστη της επίθεσης.

«Έπειτα από μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, μέλη του υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τον Ου.Μπ., γεννηθέντα το 2002, στην περιφέρεια του Κραγκούγεβατς», στην κεντρική Σερβία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

«Είναι ύποπτος ότι σκότωσε (...) με αυτόματο όπλο 8 ανθρώπους και ότι τραυμάτισε άλλους 14», σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρινίζει ότι όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται.

Είχε προηγηθεί άλλο αιματηρό περιστατικό την Τετάρτη σε σχολείο στο Βελιγράδι, με έναν έφηβο μαθητή να ανοίγει πυρ και να σκοτώνει 8 μαθητές και το φύλακα του σχολείου. Τραυματίστηκαν 6 μαθητές και μια καθηγήτρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ