ΚΟΣΜΟΣ

Τα άμφια που θα ενδυθεί ο βασιλιάς Κάρολος - Τα είχε φορέσει και η Ελισάβετ στη στέψη της

Τα άμφια που θα ενδυθεί ο βασιλιάς Κάρολος - Τα είχε φορέσει και η Ελισάβετ στη στέψη της
Tα ιστορικά άμφια που θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος κατά τη στέψη του Photo by Victoria Jones-Pool/Getty Images

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν μερικές από τα ιστορικές ενδυμασίες που θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄  στην τελετή στέψης του, ορισμένες από τις οποίες είχαν φορέσει η μητέρα και ο παππούς του στις δικές τους τελετές στέψης.

Ο Βρετανός μονάρχης θα ντυθεί με ένα ένδυμα από χρυσό ύφασμα, γνωστό ως «Supertunica» και ένα χρυσό ιερατικό ιμάτιο με χρωματιστές κλωστές γνωστό ως «Imperial Mantle». Και τα δύο φορέθηκαν από τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β'. στη δική της στέψη το 1953.

Και τα δύο άμφια εκτίθενται στον Πύργο του Λονδίνου.

«Πρόκειται για δύο παραδοσιακά άμφια που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία και εμπεριέχουν ισχυρούς συμβολισμούς», είπε στο στο CNN η Caroline de Guitaut, αναπληρώτρια επιθεωρήτρια των έργων τέχνης της βασιλικής συλλογής.

Το Supertunica κατασκευάστηκε το 1911 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου Ε' και αργότερα φορέθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' για τη στέψη του το 1937.

Η ζώνη που θα φορεθεί, γνωστή ως «Coronation Sword Belt» είναι φτιαγμένη από χρυσό ύφασμα και κεντημένη με χρυσή κλωστή. Επενδεδυμένη με σκούρο κόκκινο μετάξι, έχει μια χρυσή πόρπη και κλιπ που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση του «Ξίφος της Προσφοράς» που θα λάβει ο μονάρχης κατά τη διάρκεια της τελετής.

Πάνω από το Supertunica φοριέται ο μεγάλος χρυσός μανδύας που ονομάζεται Imperial Mantle, ο οποίος κατασκευάστηκε για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου Δ' το 1821 και έχει ξαναφορεθεί από τους Βρετανούς μονάρχες.

Όσον αφορά τα αξεσουάρ, ο Βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει ένα το λευκό δερμάτινο γάντι «Coronation Gauntlet» κεντημένο με εθνικά εμβλήματα όπως τριαντάφυλλο, γαϊδουράγκαθο, τριφύλλι, φύλλα βελανιδιάς και βελανίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ