ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για ρίψη βόμβων λευκού φωσφόρου στο Μπαχμούτ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για ρίψη βόμβων λευκού φωσφόρου στο Μπαχμούτ
twitter

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έριξε βόμβες λευκού φωσφόρου κατά αμάχων στο Μπαχμούτ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drones, που δείχνουν την πόλη να έχει καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο καπνού, ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε τραβήχτηκαν.

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φωτιές να μαίνονται στο έδαφος και λευκά σύννεφα να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό.

Το 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί «βόμβες φωσφόρου» στην Ουκρανία, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Telegram.

Τα όπλα λευκού φωσφόρου δημιουργούν πυρκαγιές που εξαπλώνονται γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν, ενώ προκαλούν σοβαρότατα εγκαύματα αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ