ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» Γέλεν στις ΗΠΑ: Είμαστε με το πιστόλι της χρεοκοπίας στον κρόταφο

«Καμπανάκι» Γέλεν στις ΗΠΑ: Είμαστε με το πιστόλι της χρεοκοπίας στον κρόταφο
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Την άμεση κινητοποίηση του Κογκρέσου ζήτησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κρούοντας «καμπανάκι» για τις τράπεζες με τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών να κοντοζυγώνει. Η κα Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού», σύμφωνα με το Reuters.

Σε συνέντευξή της στο ABC News, επανέλαβε την προειδοποίησή της προς τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο, το οποίο άγγιξε τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να ψηλώσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή και τη χρεοκοπία», πρόσθεσε. «Διαφορετικά, θα ήταν η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές», σημείωσε η ίδια.

«Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο», προειδοποίησε επιπλέον η υπουργός Οικονομικών, «πιθανώς θα υπάρξουν χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά και στα επιτόκια και θα προκληθεί συνταγματική κρίση».

Καταλήγοντας ωστόσο η ίδια εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη συνολική ευρωστία του τραπεζικού συστήματος», την οποία και θα επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα στην G7, την ομάδα των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, εξηγώντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες από ό,τι ήταν το περασμένο φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και τους κορυφαίους Δημοκρατικούς, ξεκινώντας εντατικές διαπραγματεύσεις λίγο πριν ξεμείνουν από χρήματα οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ