ΚΟΣΜΟΣ

Διώκεται και επισήμως ο δράστης της δολοφονίας Κοξ

Διώκεται και επισήμως ο δράστης της δολοφονίας Κοξ
REUTERS

«Θάνατος στους προδότες- Ελευθερία στη Βρετανία» ήταν τα πρώτα λόγια του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Τζο Κοξ, Τόμας Μέιρ -στη μέση στο σκίτσο- όταν παρουσιάστηκε στα δικαστήρια του Γουεστμίνιστερ και οι αρχές του ζήτησαν να δηλώσει το όνομα του.  

drast

Πηγή: Reuters

Νωρίτερα η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι άσκησε στον Μέιρ δίωξη για ανθρωποκτονία.

"Ασκήσαμε δίωξη σε έναν άνδρα για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου ", δήλωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ, σε ανακοίνωση του.

Ο Τόμας Μέιρ, 52 ετών, παρουσιάστηκε πριν από λίγη ώρα στα δικαστήρια του Γουεστμίνιστερ στο Λονδίνο.

Ο μοναχικός, ερασιτέχνης κηπουρός από μια μικρή κωμόπολη του δυτικού Γιορκσάιρ φημολογείται ότι ήταν συνδρομητής αρκετών περιοδικών με ακροδεξιό περιεχόμενο και μέλος ακροδεξιών οργανώσεων με κορυφαία μια προερχόμενη από τις ΗΠΑ.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την έρευνα των βρετανών αστυνομικών που τον ανέκριναν, αλλά και αυτών που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας της Τζο Κοξ. Επισήμως, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι βρετανικές αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές στις εκτιμήσεις για τα ιδεολογικά κίνητρα του δράστη κάτι που γίνεται σεβαστό και από τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας που παραδοσιακά τηρούν επιφυλάξεις στις εύκολες θεωρίες.

Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ο θάνατος της Κόξ αλλάζει όλο το σκηνικό.

Χτες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Nτέιβιντ Κάμερον έκανε έκκληση στους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ενωμένοι ενώ παράλληλα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Εκεί οπου βλέπουμε μίσος, εκεί όπου βλέπουμε διχασμό, θα πρέπει να τα αποβάλουμε από την πολιτική ζωή, από τη δημόσια ζωή, από τις κοινότητές μας», υπογράμμισε ο Κάμερον

Την ίδια στιγμή το Εργατικό κόμμα ανακοίνωσε πως σταματά την καμπάνια για το δημοψήφισμα μέχρι τη Δευτέρα.

Παρόμοια απόφαση έως το Σάββατο πήρε και η εκστρατεία «Βritain Strongair in Europe», που υποστηρίζει την παραμονή στην Ε.Ε, αλλά και η καμπάνια που υποστηρίζει το Brexit.

Προηγείται η παραμονή σε νέα δημοσκόπηση

Η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται κατά σχεδόν επτά μονάδες έναντι εκείνης για την έξοδό, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τοδημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την BMG για την εφημερίδα The Herald, η πλευρά της "παραμονής" προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% εκείνης της "εξόδου". Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν "δεν γνωρίζω".

Ωστόσο, σε μία άλλη, διαδικτυακή δημοσκόπηση της BMG. το στρατόπεδο της "εξόδου" προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% εκείνου της "παραμονής".

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία, την Πέμπτη, της Τζο Κοξ.

Η δημοσκόπηση της BMG αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε λόγω της δολοφονίας της Κοξ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ