ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρωθυπουργός Σλοβακίας ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούντοβιτ Όντορ

Νέος πρωθυπουργός Σλοβακίας ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούντοβιτ Όντορ
Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Λούντοβιτ Όντορ Screen grab/Youtube/SME

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της ΣλοβακίαςΛούντοβιτ Όντορ, διορίστηκε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του αρχηγού της κυβέρνησηςόπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

«Θα διορίσω προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λούντοβιτ Όντορ, υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά μια συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο αρχηγό της κυβέρνησης, τον Έντουαρντ Χέγκερ, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ο νέος πρωθυπουργός, 46 ετών, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, θα διοριστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η πρόεδρος, για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Όντορ, ο οποίος διορίζεται πέντε μήνες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι ο τρίτος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας μετά τις τελευταίες εκλογές του 2020.

«Φυσικά, το βασικό κριτήριο ήταν η τεχνογνωσία, αλλά ταυτόχρονα επιλέχθηκαν μόνο πρόσωπα που δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές", δήλωσε η πρόεδρος, η οποία είχε "στόχο να μην ευνοήσει κανένα από τα πολιτικά κόμματα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο».

Η Τσαπούτοβα, μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα, είπε ότι θα διορίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις 15 Μαΐου.

Η πρόεδρος είπε από τη Μπρατισλάβα ότι οι υπουργοί έχουν ήδη επιλεγεί, αλλά ότι δεν θα διοριστούν μέχρι την εβδομάδα της 15ης Μαΐου, επειδή θα ήθελε να ενημερώσει πρώτα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μέχρι τότε, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ έχει καθήκον να συνεχίσει το έργο του, πρόσθεσε.

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που δεν έχουν καμία πρόθεση να κατέβουν στις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Τσαπούτοβα, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιος να κάνει κατάχρηση της λειτουργίας της προσωρινής κυβέρνησης για προεκλογικούς σκοπούς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ηγείτο υπηρεσιακής κυβέρνησης συνασπισμού, αφού η κυβέρνησή του έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.

Σήμερα ο Χέγκερ ζήτησε από την πρόεδρο να ανακληθεί η θητεία του, επικαλούμενος διαφορές με την Τσαπούτοβα, μετά και την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης έπειτα από την παραίτηση, την Πέμπτη, του υπουργού Γεωργίας, εξαιτίας μιας υπόθεσης επιχορήγησης 1,4 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην εταιρία του. Την επομένη, και ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ