ΚΟΣΜΟΣ

Η δυτική ενίσχυση του Κιέβου και οι «ακατάρριπτοι» πύραυλοι Κινζάλ του Πούτιν

Η δυτική ενίσχυση του Κιέβου και οι «ακατάρριπτοι» πύραυλοι Κινζάλ του Πούτιν
Ρωσικό μαχητικό MiG-31 ρίχνει πύραυλο υψηλής ακρίβειας «Κινζάλ» (Μαχαίρι) AP Photo/ Russian Defense Ministry Press Service, File

Οι κινήσεις στα πεδία από Ρωσία και Ουκρανία, όπως και τα «παιχνίδια» μένω – φεύγω από αυτούς που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ψηλότερα από τους στρατηγούς του, δείχνουν ξεκάθαρα πως η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ήδη ξεκινήσει.

Μπορεί ο Πριγκόζιν να «παίζει» κατά το δοκούν με την άδεια του Κρεμλίνου, πιστεύοντας πως οι δυνάμεις των Ουκρανών θα βγουν μαζικά μπροστά για την αντεπίθεση στην Μπαχμούτ, αλλά μάλλον δεν δείχνει να έχει κατανοήσει πως το Κίεβο έχει χαράξει έναν δικό του εντελώς διαφορετικό δρόμο και δεν πρόκειται να ξεφύγει από την ρότα που με κάθε λεπτομέρεια έχει χαραχτεί εδώ και καιρό.

Στα πεδία επίσης οι Ουκρανοί στρατιώτες φαίνεται πως ξαναγράφουν σε πραγματικές συνθήκες πολέμου και όχι σε ασκήσεις προσομοίωσης, τα εγχειρίδια χρήσης των πιο εξελιγμένων πολεμικών συστημάτων της δύσης. Στην πρώτη φάση του πολέμου ήταν τα βρετανικά javelin που έκαναν τεράστια ζημιά στους ρωσικούς ουλαμούς αρμάτων, που πίστεψαν πως η πορεία μέχρι το Κίεβο θα ήταν ανάλογη αυτή του 2014, όταν για την κατάληψη της Κριμαίας δεν ξοδεύτηκε ούτε μία σφαίρα.

Σήμερα στα ουκρανικά χέρια ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, εάν εξαιρεθούν τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, έχουν δώσει ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το οπλοστάσιό τους. Πρόσφατα έφτασαν στην Ουκρανία και φαίνεται πως έχουν ήδη τοποθετηθεί σε θέσεις μάχης τα συστήματα Patriot. Μαζί επέστρεψαν και κάποιες χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι ολόκληρο τον χειμώνα εκπαιδεύονταν στα δυτικά συστήματα αλλά και στα άρματα μάχης. Μόνο από τις αρχές Μαΐου περισσότεροι από 14.000 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από Βρετανία, Πολωνία και Γερμανία και έχουν ήδη λάβει όχι απλά φύλλα πορείας αλλά και σαφείς οδηγίες σε σημεία μάχης.

Η Ουκρανία φαίνεται όμως να προοδεύει και σε άλλα κομμάτια αμιγώς στρατιωτικά. Το τελευταίο διάστημα αναφορές από το επιτελείο της στρατιωτικής διοίκησης στο Κίεβο, αναφέρουν πως οι Ρώσοι προσπαθούν να πλήξουν στόχους εντός της Ουκρανίας με όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αναφορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο για χρήση υπερηχητικών πυραύλων Κινζάλ από τα Ρωσικά εδάφη.

Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές έχει ημερομηνία περασμένου Σαββάτου και αναφέρει για πρώτη φορά πως ένας Κινζάλ με στόχο το Κίεβο, αναχαιτίστηκε από σύστημα Patriot λίγο πάνω από το Ντονμπάς. Η συγκεκριμένη πληροφορία εάν επιβεβαιωθεί εκτός από μία ακόμη επιτυχία για τον Ουκρανικό στρατό θα έρθει να καταρρίψει αυτά που η Μόσχα από το 2018 ισχυρίζεται για τους συγκεκριμένους υπερηχητικούς πυραύλους, ότι δηλαδή είναι ακατάρριπτοι.

Οι Κινζάλ που έχουν βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα και μπορούν να φέρουν είτε συμβατική, είτε πυρηνική κεφαλή, αναπτύσσουν, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ο ίδιος ο Πούτιν είχε παρουσιάσει πέντε χρόνια πριν, 10 φορές την ταχύτητα του ήχου. Ο Ρώσος Πρόεδρος με στόμφο είχε υπογραμμίσει πως είναι «αδύνατο για τα σημερινά αλλά και τα μελλοντικά αντιαεροπορικά συστήματα να τους αναχαιτίσουν». Οι Ουκρανοί φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη…

Εάν αποδειχθεί πως τα αμερικανικά Patriot είναι σε θέση να καταρρίπτουν και τα πιο εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας, τότε είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει κάτι συμβατικό από το ρωσικό οπλοστάσιο που να φοβίζει το Κίεβο. Αυτό φυσικά έχει διπλή ανάγνωση, καθώς η Μόσχα διαθέτει και ένα μεγάλο μη – συμβατικό οπλοστάσιο το οποίο προτάσσει κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τον ρωσικό σχεδιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ