ΚΟΣΜΟΣ

«Χείρα φιλίας» τείνει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον

«Χείρα φιλίας» τείνει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον
Η αμερικανική και η κινεζική σημαία AP Photo/Kiichiro Sato

«Χείρα φιλίας» τείνει το Πεκίνο προς τις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ να δηλώνει νωρίτερα την Δευτέρα (8/5) πως είναι επιτακτική ανάγκη να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις, μετά από σειρά «εσφαλμένων λόγων και πράξεων» που οδήγησαν στο πάγωμά τους.

Ειδικότερα, ο Τσιν, σε συνάντησή που πραγματοποίησε με τον αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς στο Πεκίνο, σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να «διορθώσουν» το χειρισμό του ζητήματος της Ταϊβάν και να σταματήσουν να υποσκάπτουν την αρχή της «ενιαίας Κίνας».

Η σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες επιδεινώθηκε το 2022, όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, εξοργίζοντας την Κίνα, η οποια θεωρεί πως το νησί ανήκει στην επικράτειά της.

Το Πεκίνο από την πλευρά του απάντησε με διακοπή των επισήμων διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις μειώθηκε το Νοέμβριο, όταν οι ηγέτες των δύο χωρών, οι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ινδονησία και δεσμεύθηκαν σε συχνότερο διάλογο.

«Μια σειρά εσφαλμένων λόγων και πράξεων από τις ΗΠΑ έχουν έκτοτε υπονομεύσει τη θετική ορμή των σινοαμερικανικών σχέσεων που με κόπο αποκτήθηκε», δήλωσε ο Τσιν στον Μπερνς, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ατζέντα του διαλόγου και της συνεργασίας που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές έχει διακοπεί και η σχέση ανάμεσα τις δύο χώρες έχει και πάλι βρεθεί στον πάγο» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Τσιν επεσήμανε πως «οι σινοαμερικανικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον κόσμο».

Καταλήγοντας, συμπλήρωσε ότι «η κορυφαία προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις, να αποφευχθεί ένα σπιράλ επιδείνωσής τους και να προληφθούν οποιαδήποτε ατυχήματα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ