ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε τα F35, έχουμε το δικό μας μαχητικό»

Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε τα F35, έχουμε το δικό μας μαχητικό»
AP Photo/Amr Nabil

«Φρένο» στην απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τούς λέμε επιστρέψτε τα χρήματα μας, διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά εννοώντας το μαχητικό ΚΑΑΝ το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Επιπλέον, θέλουμε να αγοράσουμε το F-16. Θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουμε δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αυτό. Για να προσθέσει η FETO είναι στην Αμερική, η Αμερική υποστηρίζει το PKK».

«Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις λόγω των S-400. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Μάς πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Το 2017, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια συστοιχιών S-400, τις οποίες παρέλαβε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019.

Το μαχητικό πέμπτης γενιάς και τα προεκλογικά «κόλπα» του Ερντογάν

Με το TCG Anadolu, ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που προορίζονταν για πλατφόρμα προσνήωσης/απονήωσης των F-35 και το ΚΑΑΝ, το πρωτότυπο τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς, ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τουρκική προεδρία

Το αεροσκάφος – μακέτα

Αν και η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, ένα επίτευγμα για το οποίο μόλις τρεις χώρες μπορούν να καυχώνται, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Η τεχνογνωσία που αποκτά η Άγκυρα είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τουρκικής προεδρίας, οι ατέλειες και οι προχειρότητες δεν κρύβονται.

Το μαχητικό TFX ή όπως βαπτίστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ΚΑΑΝ, δηλαδή «βασιλιάς» είναι ο πρωταγωνιστής στις φιέστες του Τούρκου προέδρου. Η αλήθεια όμως είναι, ότι πρόκειται για ένα ημιτελές αεροσκάφος που δύσκολα θα δει επιχειρησιακή δράση. Για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του προεκλογικού σόου, οι κατασκευαστές του, του προσάρμοσαν δύο αμερικανικούς κινητήρες από F-16 και κάποιες βασικές επιφάνειες ελέγχου. Αυτό όμως δεν μετατρέπει ένα αεροπλάνο σε μαχητικό 5ης γενιάς.

Το ΚΑΑΝ στερείται ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της Άγκυρας, η τεχνολογία AESA παραμένει άπιαστο όνειρο. Το ίδιο ισχύει και για τους αισθητήρες που θα περίμενε κανείς να έχει ένα σύγχρονο μαχητικό όπως βέβαια και για τον υπολογιστή μάχης, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο «τουρκικό» στοιχείο στο ΚΑΑΝ είναι η άτρακτος του, η οποία θυμίζει έντονα τα αμερικανικά F-22 και F-35. Ακόμα και το καλοσχεδιασμένο σόου της τουρκικής προεδρίας όμως, δεν μπόρεσε να κρύψει το κόκκινο έμβολο που κρατούσε ανοιχτή την καλύπτρα του πιλοτηρίου ως λύση ανάγκης καθώς φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά και τα υδραυλικά συστήματα του ΚΑΑΝ δεν λειτουργούν ή - ακόμη χειρότερα - δεν έχουν τοποθετηθεί στο αεροσκάφος.

Η τεχνογνωσία που αποκτά η Άγκυρα είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τουρκικής προεδρίας, οι ατέλειες και οι προχειρότητες δεν κρύβονται. Τουρκική προεδρία

Το αφήγημα Ερντογάν

Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αγνοεί τις ατέλειες και τις αβλεψίες, ωστόσο, περιφέρει το ΚΑΑΝ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας διότι εξυπηρετεί απολύτως το βασικό προεκλογικό του αφήγημα, που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη της Τουρκίας ως ανεξάρτητης δύναμης που δεν έχει ανάγκη τη Δύση.

Ο Ερντογάν επενδύει σταθερά στο αντιδυτικό και ιδίως στο αντιαμερικανικό αίσθημα που καλλιεργεί εδώ και μήνες στον τουρκικό λαό. Χρησιμοποιεί τις «επιθέσεις» από τα συστημικά δυτικά μέσα ενημέρωσης για να αποδείξει πως δέχεται «πόλεμο» και σε πείσμα της Ουάσιγκτον που απέβαλε την Άγκυρα από τα F-35 και δεν εγκρίνει το αίτημα για νέα και αναβαθμισμένα F-16, εκείνος παρουσιάζει το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς.

Ο Ερντογάν επενδύει σταθερά στο αντιδυτικό και ιδίως στο αντιαμερικανικό αίσθημα που καλλιεργεί εδώ και μήνες στον τουρκικό λαό. Τουρκική προεδρία

Ο Ερντογάν λέει στους πολίτες ό,τι κράτησε τους ρωσικούς S-400, αναπτύσσει «υπερσύγχρονα» αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία, πυραύλους, άρματα μάχης και drones και με το πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιού υπόσχεται πως θα δώσει στην Τουρκία ενεργειακή αυτονομία.

Αυτό το αφήγημα φαίνεται να φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον έτερο διεκδικητής της προεδρίας, τον ηγέτη της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος από τη μία προτάσσει ως κεντρικό άξονα της εξωτερικής του πολιτικής την επαναπροσέγγιση με το δυτικό «στρατόπεδο» και από την άλλη, προκειμένου να κρατήσει στο «άρμα» τους εθνικιστές της Μεράλ Ακσενέρ, δείχνει έτοιμος να επαναφέρει την πολεμική ρητορική εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ο Ερντογάν λέει στους πολίτες ό,τι κράτησε τους ρωσικούς S-400, αναπτύσσει «υπερσύγχρονα» αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία, πυραύλους, άρματα μάχης και drones και με το πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιού υπόσχεται πως θα δώσει στην Τουρκία ενεργειακή αυτονομία. Τουρκική προεδρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ