ΚΟΣΜΟΣ

Anadolu: «Ο Κολ μας είπε ψέματα ότι μας ήθελε στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Anadolu: «Ο Κολ μας είπε ψέματα ότι μας ήθελε στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
AP Photo/Michael Probst, file

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ εξεπέλυσε το το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  κατηγορώντας τη ότι είχε πει ψέματα στην Τουρκία σχετικά με τη δέσμευση του Βερολίνου να υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αφορμή στάθηκαν αποσπάσματα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το Der Spiegel δημοσιοποίησε αποσπάσματα από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες για την πολιτική της κυβέρνησης Κολ έναντι της Τουρκίας στα πρώτα χρόνια των ετών του 1990.

Σύμφωνα με έγγραφο από το αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που φέρει ημερομηνία 13 Ιουλίου 1992, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ διαβεβαίωσε στον Τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα πως η Γερμανία θα υποστηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, ο τότε καγκελάριος Κολ είπε στη Νορβηγή πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ πως η κυβέρνησή του δέχεται μαζικές πιέσεις από την Τουρκία για πλήρη ένταξη, υπογραμμίζοντας πως είναι εναντίον αυτής της προοπτικής και δήλωσε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος» της ευρωπαϊκής λέσχης.

Επίσης στις 5 Νοεμβρίου 1992, ο Κολ είπε στην τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Χάνα Σουχότσκα, ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι «αδιανόητη» από την πλευρά της Γερμανίας.

Ο Κολ ήταν ο καγκελάριος με την μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της Γερμανίας καθώς ήταν στην εξουσία για 16 ολόκληρα χρόνια από το 1982 μέχρι το 1998. Αν και κατά της ένταξης ήταν υπέρμαχος των ειδικών δεσμών μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έκανε αίτηση για ένταξη το 1987 και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το 1999 ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2002 αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο το 2007 εξαιτίας του θέματος με την Κύπρο και της αντίδρασης αρκετών κρατών μελών στην πλήρη ένταξή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ