ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Στο Κίεβο η Φον Ντερ Λάιεν εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Πόλεμος Ουκρανία: Στο Κίεβο η Φον Ντερ Λάιεν εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης
(AP Photo/Bernat Armangue)

Το Κίεβο επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη 9/5, Ημέρα της Ευρώπης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου, με τη Ρωσία να εξαπολύει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων τις τελευταίες μέρες, ενόψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Ρωσία εκτόξευσε 15 πυραύλους κρουζ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την Τρίτη, τη δεύτερη επίθεση εδώ και πολλές ημέρες, με τα συστήματα αεράμυνας να τους καταρρίπτουν όλους, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά από προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας εργάζονται στα περίχωρα του Κιέβου», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Σε ανάρτηση στο Telegram, ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, είπε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν θύματα και μικρές ζημιές.

«Στην περιοχή Holosiiv, μια φωτιά ξέσπασε στην αυλή μιας ιδιωτικής κατοικίας ως αποτέλεσμα της πτώσης συντριμμιών και της απομάκρυνσης των συντριμμιών στο δρόμο στην περιοχή Shevchenkiv», είπε. «Οι εκτοξευμένοι πύραυλοι κρουζ, κυρίως του τύπου X-101 (X-555), δεν έφτασαν στους στόχους τους. Η αντιαεροπορική άμυνα της πρωτεύουσας λειτούργησε ξανά άψογα!» έγραψε.

Ο Πόπκο είπε ότι η επίθεση «πραγματοποιήθηκε από τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας», στην πέμπτη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του Κιέβου από τις αρχές Μαΐου.

Οι ρωσικές επιθέσεις καταγράφονται την επομένη μαζικής εφόδου με UAVs-καμικάζι, της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί, καθώς συνεχίζεται εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκε ξανά πριν από 10 ημέρες, έπειτα από σύντομη ανάπαυλα από τις αρχές Μαρτίου.

Τη Δευτέρα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης, καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε άλλη μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία. Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 60 ιρανικά drones καμικάζι νωρίς τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων 36 στο Κίεβο, τα οποία καταρρίφθηκαν όλα. Ωστόσο, συντρίμμια έπληξαν διαμερίσματα και άλλα κτήρια, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε άτομα.

Μια ρωσική πυραυλική επίθεση τη νύχτα της Δευτέρας κατέστρεψε μια αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού που περιείχε βοήθεια στην Οδησσό. Η περιφερειακή οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού της Οδησσού είπε ότι εργαζόμενοι και εθελοντές δεν βρίσκονταν στη μονάδα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων εκείνη τη στιγμή. «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι δραστηριότητες ορισμένων έργων της Περιφερειακής Οργάνωσης του Ερυθρού Σταυρού της Ουκρανίας της Οδησσού έχουν ανασταλεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί το Κίεβο την Τρίτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ τη Δευτέρα 8 Μαΐου. Το ταξίδι θα σηματοδοτήσει την πέμπτη φορά που η Φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται την ουκρανική πρωτεύουσα από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

«Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε όλες τις διαστάσεις των σχέσεών μας με την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Έρικ Μάμερ, επιβεβαιώνοντας «την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα». Τέτοιες επισκέψεις, σε μια πόλη που δέχεται συχνές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, πραγματοποιούνται εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και ο Μάμερ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Φυσικά, θα έχετε προσέξει επίσης ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Ημέρα της Ευρώπης», είπε ο Μάμερ, αναφερόμενος στον ετήσιο εορτασμό της ευρωπαϊκής ενότητας.

Η βροχή πιθανόν καθυστερεί την αντεπίθεση

Νέες βροχοπτώσεις πιθανόν καθυστέρησαν την έναρξη της πολυσυζητημένης ουκρανικής αντεπίθεσης με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα, εκτίμησε εγκατεστημένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία τομέα της περιφέρειας Ζαπορίζια.

«Ήρθε ξανά υγρός και ασταθής καιρός. Το έδαφος πρέπει να είναι ξηρό σε βάθος 10 ως 12 εκατοστών ώστε τα τεχνολογικά μέσα να μπορούν να κινούνται σε αυτό», εξήγησε χθες Δευτέρα στη ρωσική τηλεόραση ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, επικεφαλής των αρχών στον τομέα της περιφέρειας αυτής που ελέγχει ο ρωσικός στρατός και η Μόσχα λέει πως προσάρτησε, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Μολαταύτα, πρόσθεσε ο κ. Μπαλίτσκι, η αντεπίθεση μπορεί να «αρχίσει ανά πάσα στιγμή».

Την Παρασκευή, οι ρωσικές αρχές στη Ζαπορίζια άρχισαν για λόγους ασφαλείας να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες άμαχους από κοινότητες της περιφέρειας κοντά στις γραμμές του μετώπου, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων της Ενερχοντάρ — όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ