ΚΟΣΜΟΣ

«Στοπ» από την ΕΕ στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω Κεντρικής Ασίας

«Στοπ» από την ΕΕ στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω Κεντρικής Ασίας
(AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν είναι οι πιθανότεροι πρώτοι στόχοι μιας νέας ριζοσπαστικής πρότασης της ΕΕ για να σταματήσει η Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις εισάγοντας τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του πολέμου μέσω των γειτόνων της.

Η ΕΕ προχωρά προς το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει τη στρατιωτική μηχανή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και, για πρώτη φορά, η πρότασή της θα περιλαμβάνει αντίμετρα κατά των χωρών που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό εμπάργκο των Βρυξελλών. Η Κίνα και η Τουρκία είναι τα έθνη που πιστώνονται πιο συχνά ότι έριξαν στη Ρωσία οικονομική σανίδα σωτηρίας — αλλά διπλωμάτες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι η Άγκυρα και το Πεκίνο δεν ήταν οι άμεσοι στόχοι τους και ότι τα μέτρα εναντίον τέτοιων σημαντικών γεωστρατηγικών εμπορικών εταίρων κινδύνευαν να τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

Αντίθετα, τρεις διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η ελπίδα ήταν ότι οι επικείμενες προτάσεις της ΕΕ για την παράκαμψη των κυρώσεων θα ενθάρρυναν τα κράτη της Κεντρικής Ασίας να ευθυγραμμιστούν. Το πλήρες 11ο πακέτο κυρώσεων θα μπορούσε να παρουσιαστεί ήδη σήμερα, Τρίτη, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο για να τιμήσει την Ημέρα της Ευρώπης.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν ταξίδεψε στην Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να σταθμίσει την κλίμακα της παράκαμψης των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση για το 11ο πακέτο, την οποία είδε το Politico, η Επιτροπή θέλει να στοχεύσει «άτομα και οντότητες που παρακάμπτουν τα περιοριστικά μέτρα της Ένωσης με δραστηριότητες που έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να ματαιώσουν τις απαγορεύσεις σε αυτά τα μέτρα. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες, οι οποίες προμηθεύονται αγαθά που υπόκεινται σε περιορισμούς από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ένωση και τα οποία στη συνέχεια προμηθεύουν στη Ρωσία, απευθείας ή μέσω ενδιάμεσων.

Είναι σημαντικό ότι δεν αναφέρονται συγκεκριμένες χώρες ή προϊόντα στα δύο παραρτήματα της πρότασης — αντίθετα θα εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να λάβουν αυτήν την απόφαση. Εκτός από τη νέα πρόταση, το 11ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης καταλόγους 72 φυσικών προσώπων και 31 οντοτήτων.

Ο κεντρικός άξονας αυτού του νέου μέτρου της ΕΕ θα ήταν ο περιορισμός των ευρωπαϊκών εταιρειών από το να πωλούν ευαίσθητα προϊόντα σε έναν από τους γείτονες της Ρωσίας, εάν υπήρχε καταστρατήγηση. Οι κυρώσεις θα απαριθμούν πρώτα τα ευαίσθητα προϊόντα όσον αφορά την καταστρατήγηση και μετά τις χώρες όπου αποστέλλονται.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα δώσουν τις πρώτες τους εντυπώσεις για την πρόταση την Τετάρτη. Οι διπλωμάτες της ΕΕ δεν αναμένουν συμφωνία για το νέο πακέτο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ή ακόμα και την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι πρεσβείες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν στην ΕΕ δεν είχαν άμεση απάντηση.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπογραφεί των μέτρων κατά της καταστρατήγησης θα «πέσει» γρήγορα.

Αρκετές χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι οι Βρυξέλλες κινδυνεύουν να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας με την πρόταση, καθιερώνοντας την αρχή ότι χώρες που παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ, σκόπιμα ή όχι, όπως η Τουρκία ή η Κίνα, θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες που θα στοχοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ