ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης: «Η Δύση μας έχει κηρύξει πόλεμο»

Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης: «Η Δύση μας έχει κηρύξει πόλεμο»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του σημερινού εορτασμού για την Ημέρα της Νίκης Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σφοδρά πυρά κατά της Δύσης την οποία κατηγόρησε ότι έχει κηρύξει πόλεμε στη Ρωσία εξαπαπέλυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Νίκης η οποία συνοδεύτηκε από μία μεγαλοπρεπή παρέλαση.  

Από τη σημερινή τελετή έλειψαν οι πτήσεις αεροσκαφών, οι στρατιώτες που παρέλασαν ήταν λιγότεροι ενώ δεν υπήρχε οι παρελάσεις του Συντάγματος των Αθανάτων όπου άνθρωποι κρατούν φωτογραφίες συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο για μην στραφεί η προσοχή στις απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Αν και σύντομη η ομιλία του Ρώσου προέδρου είχε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δύση που φοβάται τη Ρωσία προσπαθεί να ακυρώσει το αποτέλεσμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Εναντίον της πατρίδας μας έχει εξαπολυθεί πραγματικός πόλεμος. Απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Πούτιν ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών και της ρωσικής πολιτικής ελίτ, η οποία συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στους στρατηγούς του για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγουν με στόχο τη νίκη σε μία σαφή αναφορά για την Ουκρανία.

Η Ημέρα τη Νίκης είναι για να τιμήσουμε του προγόνους μας που πολέμησαν για την πατρίδα. «Έσωσαν τον κόσμο από το Ναζισμό και σήμερα ο κόσμος είναι πάλι στα χαρτιά. Η Ρωσία παλεύει κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Για να προσθέσει ότι καμία ιδεολογία υπεροχής δεν είναι αποδεκτή, κατηγορώντας τη Δύση ότι προκαλεί συγκρούσεις και ότι ενθαρρύνει την ρωσοφοβία και τον εθνικισμό.

Κατηγόρησε τη Δύση για κοντή μνήμη για το ποιος κατέστρεψε το κακό, ποιος υπερασπίστηκε την πατρίδα και ποιος απελευθέρωσε την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία υποστήριξε ότι έχει γίνει όμηρος των φιλοδοξιών της Δύσης.

«Είμαστε περήφανοι για τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και εκείνους στην πρώτη γραμμή του μετώπου και εκείνους που φροντίζουν τους τραυματίες».

Yπογράμμισε μάλιστα ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον»

Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστηκε όλους όσους εκείνους αποφάσισαν να πολεμήσουν για την μητέρα πατρίδα όπως έκαναν οι πρόγονοί τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ