ΚΟΣΜΟΣ

Βίος και πολιτεία των Λος Τσαπίτος: Πως οι γιοι του Ελ Τσάπο έχτισαν τη δική τους αυτοκρατορία

Βίος και πολιτεία των Λος Τσαπίτος: Πως οι γιοι του Ελ Τσάπο έχτισαν τη δική τους αυτοκρατορία
Η Σιναλόα AP Photo/Martin Urista, File

H σύλληψη του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Ελ Τσάπο, κατά κόσμον Χοακίν Γκουζμάν και η έκδοση του στις ΗΠΑ όπου εκτίει ποινή φυλάκισης άνοιξε το δρόμο για καλύψουν το κενό τα παιδιά του. 

Όπως αναφέρει το Reuters οι Λος Τσαπίτος κατάφεραν από περίγελως του Instagram για την πολυτελή τους ζωή κατάφεραν να αναβιώσουν την αυτοκρατορία του πατέρα τους στρεφόμενοι στα συνθετικά ναρκωτικά και στο εμπόριο τους.

Η επιλογή της φαιντανύλης ενός συνθετικού οπιούχου σκευάσματος 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη βοήθησε να ξεσπάσει μια επιδημία στην Αμερική.

Τον περασμένο μήνα οι Αμερικανικές aρχές απήγγειλαν νέες κατηγορίες κατά των αδελφών οι οποίοι ευθύνονται για το γεγονός ότι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά 200 άτομα χρήση ναρκωτικών.

«Κληρονόμησαν μια παγκόσμια αυτοκρατορία ναρκωτικών και την έκαναν πιο βίαιη και πιο θανατηφόρα», δήλωσε η Αν Μίλγκραμ επικεφαλής της αμερικανικής Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) αν και πριν από μερικές ημέρες οι Λος Τσαπίτος με επιστολή τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή, καθώς και ότι ήταν επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το 2019 οι μεξικανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον νεότερο Οβίδιο ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του προέδρου Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Είχαν ήδη κάνει το Μεξικό από χώρα τράνσιτ της φαιντανύλης από την Κίνα σε χώρα παραγωγής στήνοντας μια σειρά από εργαστάσια παραγωγής στη Σιναλόα.

Το κυριότερο είναι ότι έφεραν τα ναρκωτικά μέσα στο ίδιο Μεξικό, βάζοντας τέλος στην άτυπη συμφωνία ότι τα ναρκωτικά είναι μόνο για πώληση προς τους ξένους.

Τα κέρδη ήταν αστρονομικά και πήγαν για να δωροδοκηθούν πολιτικοί και αστυνομικοί και να πληρώνονται οι σικάριος, τα πληρωμένα όπλα για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ ήταν καταστροφικές καθώς έχανε την ζωή του ένας Αμερικανός κάθε οκτώ λεπτά. Συνολικά το 2021 οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ήταν 107,000 ευρώ με τους πεισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την φαιντανύλης.

Την ίδια περίοδο ήταν που ο Μεξικανός πρόεδρος αποφάσισε να πάρει απόσταση από τις εκστρατείες των προκατόχων του κατά των ναρκωτικών και των εμπόρων αποδεκατίζοντας τις υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη για τις έρευνες.

Η στρατηγική του είναι ότι η βία και η εγκληματικότητα μπορεί να πολεμηθεί με αγκαλιές και όχι όπλα.

Για τους Λος Τσαπίτος ήταν ένα σημείο καμπής καθώς με την υποχώρηση του Ομπραδόρ έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό.

Η πτώση τους και το ισχυρό πλήγμα στο καρτέλ του Σιναλόα δεν σταμάτησε φυσικά τη ροή φαιντανύλης στις ΗΠΑ καθώς πάντα υπάρχουν έτοιμοι διάδοχοι για να καλύψουν το κενό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ