ΚΟΣΜΟΣ

Ο Π. Βαλασόπουλος για τους φόβους ριζοσπαστικοποίησης Τούρκων στη Γερμανία

Ο Π. Βαλασόπουλος για τους φόβους ριζοσπαστικοποίησης Τούρκων στη Γερμανία
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η όξυνση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας μετά την αναγνώριση  της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή εξελίσσεται. Ήδη εκδηλώνονται σημαντικές αντιδράσεις των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία με το γερμανικό κράτος καθώς και με βουλευτές.

Ο ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, μιλά στο CNN Greece για τον φόβο των γερμανικών αρχών για ριζοσπαστικοποίηση εξτρεμιστικών κύκλων της τουρκικής κοινότητας καθώς και για την προειδοποίηση στους βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση Τούρκων στη Γερμανία

Τη ριζοσπαστικοποίηση εξτρεμιστικών κύκλων της τουρκικής κοινότητας φοβούνται οι γερμανικές υπηρεσίες μετά την απόφαση της Μπούντεσταγκ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Αντιλαμβανόμαστε αυξημένη δραστηριότητα προπαγάνδας» δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης και τόνισε ότι η «κλιμακούμενη ένταση» θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις στην εξτρεμιστική «σκηνή» της περιοχής.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος εστιάζει την προσοχή της στην οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων», η οποία αριθμεί περί τα 7.000 μέλη στη Γερμανία και περί τα 2.100 μέλη μόνο στην περιοχή Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Οι αρχές της Γερμανίας μάλιστα εκφράζουν έντονα τον φόβο τους ότι θα δημιουργηθούν θύλακες στα πρότυπα του Μάλμπεκ των Βρυξελλών.

Το Βερολίνο προειδοποίησε τους βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία, γιατί δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Μάλιστα, το Der Spiegel ανέφερε ότι κάποιοι από τους βουλευτές έχουν ήδη ακυρώσει τα θερινά ταξίδια τους στην Τουρκία.

Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο αποτέλεσε αφορμή για διαμάχη ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τους 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής που υπερψήφισαν την πρόταση ότι στηρίζουν την "τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πρότεινε να υποβληθούν σε... αιματολογικές εξετάσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ