ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Η Ρωσία «σπρώχνει» την Ιαπωνία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

Αποκλειστικό CNNi: Η Ρωσία «σπρώχνει» την Ιαπωνία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi (AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες για να ανοίξει ένα γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ, το πρώτο του είδους του στην Ασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi την Τετάρτη, λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τον κόσμο λιγότερο σταθερό.

«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη λεπτομέρειες», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi.

Ο Hayashi ανέφερε συγκεκριμένα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ως ένα γεγονός με επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης που ανάγκασαν την Ιαπωνία να επανεξετάσει την περιφερειακή ασφάλεια.

«Ο λόγος για τον οποίο το συζητάμε είναι ότι μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος (έχει) γίνει πιο ασταθής», είπε.

«Κάτι που συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη δεν περιορίζεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, και αυτό επηρεάζει άμεσα την κατάσταση εδώ στον Ειρηνικό. Γι' αυτό μια συνεργασία μεταξύ μας στην Ανατολική Ασία και το ΝΑΤΟ (γίνεται) όλο και πιο σημαντική».

Η Nikkei Asia ανέφερε για πρώτη φορά σχέδια για άνοιγμα γραφείου στην Ιαπωνία την περασμένη Τετάρτη, επικαλούμενη ανώνυμους Ιάπωνες και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Σε μια δήλωση στο CNNi την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε: «Όσον αφορά τα σχέδια για άνοιγμα γραφείου συνδέσμου στην Ιαπωνία, δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία «έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία».

Η εισβολή της Ρωσίας οδήγησε τις αδέσμευτες Φινλανδία και Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν προστασία εντός του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να προσχωρεί επίσημα στο μπλοκ τον περασμένο μήνα.

Ένα γραφείο στο Τόκιο θα είχε τεράστια σημασία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η βαθύτερη διαίρεση εντός της Ασίας οδήγησαν χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να έρθουν πιο κοντά στους δυτικούς εταίρους τους – και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο έναντι αντιληπτών απειλών πιο κοντά στην πατρίδα τους, όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Η Κίνα, η οποία έχει προειδοποιήσει προηγουμένως κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ασία ή σε ένα παρόμοιο μπλοκ που αναδύεται στην περιοχή, έχει ήδη απαντήσει με οργή σε προηγούμενες αναφορές για το πιθανό γραφείο της Ιαπωνίας.

«Η Ασία είναι μια πολλά υποσχόμενη γη για συνεργασία και μια εστία για ειρηνική ανάπτυξη. Δεν πρέπει να είναι μια πλατφόρμα για όσους επιδιώκουν γεωπολιτικούς αγώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα. «Η ώθηση και η παρέμβαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στα θέματα της Ασίας-Ειρηνικού θα υπονομεύσει σίγουρα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Μιλώντας στο CNNi την Τετάρτη, ο Hayashi είπε ότι το άνοιγμα οποιουδήποτε γραφείου του ΝΑΤΟ δεν είχε σκοπό να στείλει μήνυμα «σε καμία συγκεκριμένη χώρα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, το περιβάλλον ασφαλείας στην Ασία γίνεται «ολοένα και πιο αυστηρό, αλλά και πολύπλοκο» – και τόνισε την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς».

Επεσήμανε επίσης τη Ρωσία ως γείτονα με την Ιαπωνία και την απειλή μιας πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, μετά από μήνες προειδοποιήσεων από παρατηρητές ότι υπάρχει ανανεωμένη δραστηριότητα στο χώρο δοκιμών.

Ο Hayashi υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι το άνοιγμα γραφείου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις, λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι ότι συμβαίνει αυτό».

Η χώρα έχει ένα ειρηνιστικό σύνταγμα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – το οποίο υποστήριξε ότι αντικατοπτρίζεται σε αυτή την κίνηση.

«Δεν προσβάλλουμε κανέναν, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από κάθε είδους παρέμβαση και ανησυχία, και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλές», είπε.

Exclusive: Japan is in talks to open a NATO office as Ukraine war makes world less stable, foreign minister says

ΔΗΜΟΦΙΛΗ