ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο βουλευτής Τζορτζ Σάντος με κατηγορίες για ομοσπονδιακά εγκλήματα

Συνελήφθη ο βουλευτής Τζορτζ Σάντος με κατηγορίες για ομοσπονδιακά εγκλήματα
AP Photo / Andrew Harnik, File

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις αρχές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Λονγκ Άιλαντ, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του.

Κατηγορείται για επτά κατηγορίες απάτης, τρεις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μία κατηγορία για κλοπή δημοσίων κεφαλαίων και δύο κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι παρότρυνε τους υποστηρικτές του να κάνουν δωρεές σε εταιρεία με το ψευδές πρόσχημα ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εκστρατείας του. Αντίθετα, σύμφωνα με την κατηγορία, το χρησιμοποίησε για προσωπικά έξοδα, σε ακριβά ρούχα επώνυμων σχεδιαστών σχεδιαστών και για να εξοφλήσει τις πιστωτικές του κάρτες.

Επίσης, ο Σάντος είχε δηλώσεις προς τις αρχές ότι έδωσε στην εκστρατεία του και χορήγησε σε συναφείς επιτροπές πολιτικής δράσης περισσότερα από 750.000 δολάρια, αλλά δεν ήταν σαφές πώς κατόρθωσε να αποκτήσει τόσο γρήγορα αυτόν τον πλούτο μετά από χρόνια κατά τα οποία αγωνιζόταν να πληρώσει το νοίκι του αντιμετωπίζοντας πολλαπλές διαδικασίες έξωσης.

«Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σάντος εξαπάτησε επανειλημμένα για να ανέβει στις αίθουσες του Κογκρέσου και να πλουτίσει», είπε ο αμερικανός εισαγγελέας Breon Peace.

Ο Σάντος αναμενόταν να εμφανιστεί αρχικά στο δικαστήριο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Λονγκ Άιλαντ αργότερα την Τετάρτη, οπότε και θα αποσφραγίζονταν οι κατηγορίες εναντίον του.

Ο Σάντος εξελέγη στο Κογκρέσο το περασμένο φθινόπωρο μετά από μια εκστρατεία που βασίστηκε εν μέρει σε ψεύδη . Ισχυριζόταν ότι ήταν ένας πλούσιος διαπραγματευτής της Wall Street με σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας. Στην πραγματικότητα, δεν εργαζόταν σε μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως ισχυριζόταν,δεν πήγε σε κολέγιο και είχε δυσκολευτεί οικονομικά πριν δηλώσει την υποψηφιότητά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ