ΚΟΣΜΟΣ

Βαρσοβία: Σβήνει από χάρτες και επίσημα έγγραφα το Καλίνινγκραντ - Πως θα το αποκαλεί

Βαρσοβία: Σβήνει από χάρτες και επίσημα έγγραφα το Καλίνινγκραντ - Πως θα το αποκαλεί
UNSPLASH

Η Πολωνία αποφάσισε να σβήσει τόσο από τους χάρτες, όσο και από επίσημα έγγραφα του κράτους, την ονομασία του Καλίνινγκραντ, αποκαθιστώντας το με την αρχαία πολωνική ονομασία της πόλης.

Επικαλούμενο τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για τα τοπωνύμια, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε ότι το Καλίνινγκραντ θα αποκαλείται στο εξής Κρόλεβιτς, όπως ήταν η πολωνική ονομασία της πάλαι ποτέ πρωσικής Καινιξβέργης.

«Δεν επιθυμούμε τη ρωσοποίηση της Πολωνίας, εξ ου και η απόφασή μας να αποκαλούμε το Καλίνινγκραντ και την ευρύτερη περιοχή του στη δική μας γλώσσα», είπε ο υπουργός Βαλντερμάρ Μπούντα.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε αμέσως σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται πλέον για ρωσοφοβία αλλά για διαδικασίες στα όρια της τρέλας που συμβαίνουν στην Πολωνία».

«Δεν θα φέρει τίποτα το καλό για την Πολωνία. Αυτές δεν είναι απλώς μη φιλικές ενέργειες, είναι εχθρικές ενέργειες», επέμεινε.

Το Κένιγκσμπερ ή Καινιξβέργη ιδρύθηκε το 1255 από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Υπήρξε η πρωτεύουσα του δουκάτου, του βασιλείου και του ελεύθερου κράτους της Πρωσίας.

Η αρχική ονομασία του προερχόταν από τον βασιλιά Οτοκάρ Β΄ της Βοημίας ο οποίος συμμετείχε σε σταυροφορίες στην περιοχή αυτή. Το αρχικό Conigsberg εξελίχθηκε σε Königsberg στα γερμανικά, Krolewiec στα πολωνικά, Karaliaucius στα λιθουανικά και Korolewiets στα ρώσικα.

Η πόλη μετονομάστηκε σε Καλίνινγρκαντ το 1946 προς τιμή του Μιχαήλ Καλίνιν, του πρώην προέδρου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ, όταν ο θύλακας παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ως αποζημίωση για τις καταστροφές και τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το γεγονός ότι έχουμε κοντά στα σύνορά μας μια μεγάλη πόλη με το όνομα του Καλίνιν, ενός εγκληματία υπεύθυνου για την απόφαση της μαζικής εκτέλεσης Πολωνών αξιωματικών στο Κάτιν το 1940, ξυπνά αρνητικά συναισθήματα στην Πολωνία», εξήγησε ο Μπούντα.

Η Βαρσοβία έκανε γνωστό ότι λόγω της σχέσης του Καλίνιν με την σφαγή του Κατίν -όταν χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί και μέλη της πολωνικής διανόησης εκτελέσθηκαν από τους Σοβιετικούς- η πόλη θα πρέπει να μετονομασθεί σε Κρόλεβιτς, όπως ήταν η ονομασία της όταν βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Βασιλείου της Πολωνίας τον 15ο και 16ο αιώνα.

«Το σημερινό ρωσικό όνομα αυτής της πόλης είναι μία τεχνητή ονοματοδοσία, άσχετη με την πόλη ή την περιοχή», ανακοίνωσε η επιτροπή γεωγραφικής τυποποίησης της Πολωνίας.

Οι σχέσεις Πολωνίας και Ρωσίας ήταν πάντα τεταμένες και έχουν επιδεινωθεί καθώς η Πολωνία ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ