ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Εκκενώνεται χωριό στις Άλπεις που απειλείται από κατάρρευση βουνού

Ελβετία: Εκκενώνεται χωριό στις Άλπεις που απειλείται από κατάρρευση βουνού
Tο χωριό Μπριντς της Ελβετίας Screen grab/Glomex/Euronews

Οι κάτοικοι στο χωριό Μπριντς της Ελβετίας, στις νοτιοανατολικές Άλπεις, άρχισαν να εκκενώνουν την περιοχή καθώς απειλείται από την επικείμενη κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού που το σκεπάζει.

Οι 85 κάτοικοι του γραφικού χωριού, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το Νταβός και 50 από το Σεντ Μόριτς, θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους μέχρι τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής. Οι αρχές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία καθώς διαπίστωσαν ότι τα βράχια, βάρους εκατομμυρίων τόνων, μετακινούνται πιο γρήγορα απ’ ότι υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.

«Ήθελα να ανέβω για μια τελευταία φορά και να αποχαιρετίσω το σπίτι των γονιών μου. Δεν ξέρουμε αν το Μπριντς θα υπάρχει ακόμη σε δύο εβδομάδες», είπε στο πρακτορείο Keystone-ATS μια γυναίκα που μεγάλωσε σε αυτό το ορεινό χωριό.

Με δάκρυα στα μάτια, εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να πει αντίο αφού για πολύ καιρό πίστευε ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η εκκένωση.

Πάνω από το χωριό, αμέτρητοι βράχοι, στο μέγεθος περίπου που έχει ένα σπιτάκι κήπου, είναι διάσπαρτοι στον λειμώνα. Πέτρες και μικρότεροι βράχοι κατρακυλούν ανά τακτά διαστήματα από το βουνό.

Το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όπως εξήγησε ο Κρίστιαν Γκάρτμαν, ο υπεύθυνος Τύπου της κοινότητας Άλμπουλα, στην οποία ανήκει το Μπριντς, ένα χωριό που αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτά κείμενα στα μέσα του 9ου αιώνα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες επιταχύνουν το φαινόμενο και οι κάτοικοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην περιοχή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Συνολικά, 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων απειλούν το χωριό, όμως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ