ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές από τον Πριγκόζιν: «Θα ξεδοντιάσουμε τον Μακρόν»

Νέες απειλές από τον Πριγκόζιν: «Θα ξεδοντιάσουμε τον Μακρόν»
Ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Άστραψε και βρόντηξε πάλι ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος εκτόξευσε απειλές αυτή τη φορά κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αφορμή στάθηκε το γαλλικό κοινοβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε την ομάδα μισθοφόρων του Βάγκνερ ως τρομοκρατική οργάνωση, με αποτέλεσμα ο Πριγκόζιν να «τα βάλει» με τον Μακρόν, τον οποίο απείλησε απευθείας.

Απαντώντας σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι η Βάγκνερ έσωζε ανθρώπους στην Κεντρική Αφρική - όπου η Βάγκνερ έχει αποκτήσει ισχυρή βάση και έχει στριμώξει την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή - από Γάλλους στρατιώτες, οι οποίοι «απλώς τους κορόιδευαν».

«Μπορούμε να βγάλουμε σάπια δόντια από αυτά τα κακά στόματα με πένσες», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν. «Μπορούμε να βγάλουμε τα δόντια του Μακρόν και, γενικά, τα δόντια όλων όσοι χύνουν παθογόνο βρωμιά (για την Βάγκνερ).

Την Τρίτη, Γάλλοι βουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να εγγράψει την Βάγκνερ στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων του μπλοκ και να επιβάλει περισσότερα νομικά εργαλεία για να καταστήσει αδύνατη την οικονομική δραστηριότητα της Βάγκνερ στην Ευρώπη. Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στον ίδιο τον Πριγκόζιν τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

«Δεν είναι απλώς μισθοφόροι, υπάρχει θέληση να σφαγιαστούν αμάχοι για πολιτικό όφελος… για να αποσταθεροποιηθούν οι θεσμοί», δήλωσε στο Politico πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, βουλευτής που ανήκει στο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν.

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην πλήρη εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία παρά τη συνεχιζόμενη δημόσια πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Πριγκόζιν και των Ρώσων αξιωματούχων άμυνας.

Η παραστρατιωτική ομάδα εμπλέκεται κυρίως στη μάχη της Μπαχμούτ, η οποία έχει γίνει ένα ζοφερό αδιέξοδο μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων. Η Βάγκνερ φέρεται να έχει ηχογραφήσει πολυάριθμα βίντεο που δείχνουν τα βασανιστήρια, ακόμη και τον αποκεφαλισμό αιχμαλώτων πολέμου. Τον Απρίλιο, δύο πρώην διοικητές της Βάγκνερ και πρώην κατάδικοι παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν Ουκρανούς πολίτες και παιδιά κατόπιν εντολής του Πριγκόζιν. Το 2022, οι μισθοφόροι κατέγραψαν ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εκτελούν έναν δικό τους στρατιώτη με βαριοπούλα, αφού τον κατηγόρησαν για συνεργασία με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Politico δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα βίντεο που δημοσίευσε η Βάγκνερ. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2022, ο Πριγκόζιν έστειλε μια βαριοπούλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως απάντηση σε ορισμένα μέλη που κινήθηκαν για να χαρακτηρίσουν την Βάγκνερ τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ