ΚΟΣΜΟΣ

Παραδίδουν τον παράνομο οπλισμό τους οι Σέρβοι - 3.000 όπλα σε δύο μέρες

Παραδίδουν τον παράνομο οπλισμό τους οι Σέρβοι - 3.000 όπλα σε δύο μέρες
Serbian Ministry of Interior via AP (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Τα παράνομα όπλα που έχουν στην κατοχή τους έχουν αρχίσει να παραδίδουν οι Σέρβοι στον απόηχο των δύο φονικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. 

Τις πρώτες δύο μέρες από τότε που έγινε γνωστό ότι έχουν ένα μήνα διορία μέχρι τις 8 Ιουνίου χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις να τα παραδώσουν περισσότερα από 3.000 παράνομα όπλα βρέθηκαν στα χέρια των αρχών σύμφωνα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το μέτρο ανακοινώθηκε στον απόηχο της επίθεσης 13χρονου στο σχολείο του που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ μαθητές και ένας φύλακας. Τρεις άλλοι μαθητές και ένας δάσκαλος τραυματίστηκε.

Ο 13χρονος που παραδέχθηκε την ενοχή του παραμένει υπό κράτηση και περνά από ψυχιατρική εκτίμηση, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Ακολούθησε νέο αιματηρό επισόδιο με ένας 21χρονος να σκοτώνει οκτώ άτομα και να τραυματίζει 14 σε δύο χωριά στην κεντρική Σερβία.

Η αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες που έχουν στη διάθεσή τους εκρηκτικά να μην τα παραδίδουν αλλά να περιμένουν να τους επισκεφτεί εκπαιδευμένο προσωπικό για να τα απομακρύνει.

Η Σερβία έχει τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στην Ευρώπη. Μια έρευνα του 2018 δείχνει ότι για κάθε 100 άτομα στη Σερβία, υπάρχουν 39 όπλα, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν διαθέτουν καν άδεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ