ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παράνομη η σύλληψη του Ίμραν Χαν σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο

Πακιστάν: Παράνομη η σύλληψη του Ίμραν Χαν σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο
AP Photo/Ghulam Farid

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε παράνομη τη δραματική σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το BBC. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε να εμφανιστεί ενώπιόν του ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν εντός μιας ώρας, όπως μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Dunya TV.

Ειδικότερα, η σύλληψη του Χαν την Τρίτη (9/5) έχει προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατό ώστε να αποκατασταθεί η τάξη.

Ο 70χρονος Χαν, ο οποίος ανατράπηκε τον Απρίλιο του 2022 αλλά παραμένει δημοφιλής και ευελπιστεί να επιστρέψει σύντομα στην εξουσία, προφυλακίστηκε για οκτώ ημέρες από ειδικό δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ χθες, Τετάρτη (10/5), για υπόθεση διαφθοράς.

Ένταση επικρατεί στη χώρα

Εν τω μεταξύ, ένταση επικρατεί στην εξοπλισμένη με πυρηνικά χώρα, με αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων. Οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί, ενώ σχολεία και γραφεία παραμένουν κλειστά σε δύο από τις τέσσερις επαρχίες της χώρας.

Διαδηλωτές εισέβαλαν σε κτίρια του στρατού, λεηλάτησαν την κατοικία ενός στρατηγού στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν, και πυρπόλησαν δημόσια κτίρια σε άλλες περιοχές.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια που έχουν προκαλέσει αστάθεια στη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με τα 220 εκατομμύρια κατοίκους, που αγωνίζεται να διαχειριστεί τη σοβαρή οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ