ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί

Ο Ερντογάν επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί
REUTERS / THOMAS MUKOYA

Την πρόθεσή του να επαναφέρει τα σχέδια ανάπλασης του μικρού δημόσιου πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, τρία χρόνια μετά τις μαζικές και επεισοδιακές κινητοποιήσεις και τη βίαιη καταστολή τους, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Ιούνιο του 2013, ένα πρωτοφανές κύμα βίαιων διαδηλώσεων είχε συνταράξει την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Ερντογάν.

Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την κινητοποίηση ενός μικρού αριθμού οικολόγων οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή του πυρήνα των διαδηλωτών είχε προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν ως αποτέλεσμα των θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας, σε τελετή στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξέφρασε το Σάββατο την επιθυμία να χτιστεί ένα αντίγραφο των παλιών οθωμανικών στρατώνων, ένα τέμενος και μια όπερα, χωρίς να αναφερθεί στο εμπορικό κέντρο.

«Σε ένα από τα θέματα που πρέπει να είμαστε θαρραλέοι είναι το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ... Εάν σκοπεύουμε να ανακτήσουμε την ιστορία μας, εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο και θα το ανοικοδομήσουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και συμπλήρωσε ότι «ακόμα και αν είναι ένα ιστορικό μουσείο, ή ένα μουσείο της πόλης, χρειάζεται να το κάνουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ