ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Συμφωνία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - Στον «αέρα» η κατάπαυση πυρός

Σουδάν: Συμφωνία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - Στον «αέρα» η κατάπαυση πυρός
Απομάκρυνση αμάχων από το εμπόλεμο Σουδάν AP Photo/Amr Nabil

«Λευκός καπνός» βγήκε το βράδυ της Πέμπτης (11/5) αναφορικά με την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν σχετική συμφωνία, στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων η ασφαλής διέλευσης των αμάχων, όχι, όμως συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ειδικότερα, με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών να συνεχίζονται στην Τζέντα, αντιπρόσωποι τόσο του σουδανικού στρατού, όσο και των παραστρατιωτικών, υπέγραψαν στη Σαουδική Αραβία «δήλωση με την οποία δεσμεύονται να προστατεύουν τους αμάχους» και να επιτρέπουν την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Ωστόσο, αποδεικνύεται πιο δύσκολο εγχείρημα η κατάπαυση πυρός καθώς τα μέρη «απέχουν ακόμη πολύ» να υπάρξει συμφωνία. Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν, όμως την ελπίδα πως η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Να σημειωνεί, ώστοσο, οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», έμειναν ανεφάρμοστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ