ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστής ακύρωσε νόμο που απαγόρευε την πώληση πυροβόλων όπλων σε ενήλικες κάτω των 21 ετών

ΗΠΑ: Δικαστής ακύρωσε νόμο που απαγόρευε την πώληση πυροβόλων όπλων σε ενήλικες κάτω των 21 ετών
Καταγραφή της στιγμής πυροβολισμών σε σχολείο του Νάσβιλ Metropolitan Nashville Police Department / AP

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Βιρτζίνα των ΗΠΑ έκρινε ότι νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση όπλων σε ενήλικους κάτω των 21 ετών παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία και είναι αντισυνταγματική.

Η απόφαση του δικαστή Ρόμπερτ Πέιν, εφόσον δεν ανατραπεί, θα επιτρέπει την πώληση πυροβόλων όπλων σε ενήλικες 18 με 20 ετών, ακυρώνοντας νόμο που ισχύει από το 1968. Όμως δεν θα επηρεάσει τις 19 πολιτείες που διαθέτουν δική τους νομοθεσία η οποία απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε άτομα κάτω των 21 ετών.

Η απόφαση του Πέιν είναι η πιο πρόσφατη μίας σειράς που ακυρώνουν νόμους που περιορίζουν την οπλοκατοχή, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πέρυσι, το οποίο άλλαξε τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα δικαστήρια για να κρίνουν τη συνταγματικότητα των σχετικών νομοθεσιών.

Βάσει της απόφασης εκείνης, οι δικαστές δεν θα πρέπει πλέον να εκτιμούν αν οι νομοθεσίες εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αν για παράδειγμα εγγυώνται τη δημόσια ασφάλεια. Αντιθέτως θα πρέπει να εξετάζουν αν οι νομοθεσίες συνάδουν με «την ιστορική παράδοση του ελέγχου των όπλων» στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής από το Ανώτατο Δικαστήριο πολλά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματικούς νόμους που επέβαλαν περιορισμούς στην οπλοκατοχή, περιλαμβανομένων ομοσπονδιακών μέτρων που έχουν στόχο να μην έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα καταδικασμένοι για ενδοοικογενειακή βία, κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα, όπως και άλλα που απαγορεύουν την κατοχή όπλων χωρίς σειριακό αριθμό.

Ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε νόμο στη Μινεσότα που απαγόρευε σε άτομα ηλικίας 18 με 20 ετών να φέρουν πυροβόλα όπλα σε δημόσιους χώρους. Άλλος νόμος στο Τέξας που επέβαλε περιορισμούς στην οπλοκατοχή σε νεαρούς ενήλικες επίσης ακυρώθηκε.

Ο δικαστής Πέιν χθες έκρινε ότι «ο εν λόγω νόμος (…) δεν είναι σύμφωνος με την ιστορία και την παράδοση του έθνους» και κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματικός.

Εναντίον της απόφασής του αναμένεται να ασκηθεί έφεση, με την υπόθεση να μπορεί να καταλήξει ακόμη και ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Την επέκρινε έντονα η οργάνωση Everytown for Gun Safety, η οποία τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης περισσότερων περιορισμών στα πυροβόλα όπλα.

«Οι νέοι ηλικίας 18 με 20 ετών διαπράττουν ανθρωποκτονίες με πυροβόλα όπλα σε τριπλάσιο αριθμό σε σχέση με τους ενήλικες άνω των 21 ετών», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της στέλεχος της οργάνωσης, η Τζάνετ Κάρτερ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Πέιν «θα θέσει χωρίς αμφιβολία ζωές σε κίνδυνο».

Τα ημιαυτόματα τουφέκια τύπου AR-15, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά μακελειά στις ΗΠΑ, δεν ήταν διαδεδομένα το 1968 όταν υιοθετήθηκε ο νόμος που είχε στόχο να απαγορεύει την πώληση πυροβόλων όπλων στους νέους 18 με 20 ετών, με τη δικαιολογία ότι διαπράττουν περισσότερα εγκλήματα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 210 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ, με περισσότερους από τέσσερις νεκρούς ή τραυματίες, σύμφωνα με την οργάνωση Gun Violence Archive, τα περισσότερα για το διάστημα αυτό από το 2016.

Το 2021 τα πυροβόλα όπλα προκάλεσαν 47.000 θανάτους στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι 26.000 ήταν αυτοκτονίες, επεσήμανε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ