ΚΟΣΜΟΣ

Ο «άλλος» πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας και η «μάχη» για την ανταλλαγή κατασκόπων

Ο «άλλος» πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας και η «μάχη» για την ανταλλαγή κατασκόπων
AP Photo/Patrick Semansky, File

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει σε νέα φάση και τους Ουκρανούς να κινούνται ήδη σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους, οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους από την μία επικοινωνίας και από την άλλη συνεννόησης με τη Μόσχα προκειμένου να απελευθερωθούν δύο Αμερικανοί πολίτες που η Ρωσία έχει συλλάβει και τους κατηγορεί για κατασκοπία.

Το ζήτημα που έχει προκύψει σύμφωνα με το CNNi είναι εξαιρετικά περίπλοκο καθώς αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ δεν έχουν στις φυλακές τους κάποιον Ρώσο «μεγάλης αξίας» για το Κρεμλίνο προκειμένου να προχωρήσουν σε μία «τυπική» συμφωνία ανταλλαγής.

Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά μέσα που επικαλούνται πηγές τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Πεντάγωνο οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα έχουν έρθει σε επαφή με συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να δουν εάν υπάρχει «διαθέσιμος» κάποιος σημαντικός για την Μόσχα κατάσκοπος στις δικές τους φυλακές αλλά και για να συζητήσουν ένα ακόμη σχέδιο στο οποίο η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη έστω και εν μέσω πολέμου να προτείνει μερική άρση κυρώσεων προς το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNNi, οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους μόνο ένα «όνομα» που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη Μόσχα και αυτό όπως φαίνεται δεν αρκεί.

Ποια είναι τα δύο πρόσωπα που θέλουν άμεσα να επαναπατρίσουν οι ΗΠΑ;

Οι δύο Αμερικανοί πολίτες που θέλει να επιστρέψουν πίσω η Ουάσιγκτον δεν είναι άλλοι από τους Evan Gershkovich and Paul Whelan, που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ρωσίας κατηγορούμενοι για κατασκοπία. Ο μεν δημοσιογράφος της Wall Street Journal Evan Gershkovich συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο ενώ ο Whelan κρατείται με τις ίδιες κατηγορίες από το 2018.

Μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει σε δύο σημαντικές ανταλλαγές με τη Μόσχα, με τα Αμερικανικά μέσα και τις δύο φορές να σημειώνουν πως η Κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε μεν γρήγορα αλλά στην ουσία έδωσε περισσότερα από όσα πήρε. Συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο η Αμερικανική Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως επιστρέφει στη χώρα ο Trevor Reed τον οποίο οι ρωσικές αρχές είχαν συλλάβει από το 2019.

Σε αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον είχε επιστρέψει τον Ρώσο «βαρόνο» των ναρκωτικών Konstantin Yaroshenko. Τον περασμένο Δεκέμβριο επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες για να επαναπατρίσουν την αμερικανίδα αθλήτρια του μπάσκετ Griner επέστρεψαν στη Ρωσία έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων, τον επονομαζόμενο και «Dr. Θάνατο» Viktor Bout. Η Ουάσιγκτον τότε ζήτησε και τον Whelan με την Μόσχα να είναι ανένδοτη και τον Μπάιντεν τελικά να εγκρίνει την ανταλλαγή.

Το «βαρύ» χαρτί που κρατείται στη Γερμανία

Από τη στιγμή που στις Αμερικανικές φυλακές δεν υπάρχει κάτι «ενδιαφέρον» για του Ρώσσους οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να τονίζουν πως υπάρχουν ακόμη αρκετά ενεργά «κανάλια» επικοινωνίας με τη Ρωσία, γνωρίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για την επιστροφή στα πάτρια ενός αρκετά υψηλόβαθμου στελέχους των μυστικών του υπηρεσιών.

Ο Vadim Krasikov, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της FSB στη Γερμανία, κατηγορείται πως είχε δολοφονήσει έναν Γεωργιανό πολίτη στη χώρα το 2019 και βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Πριν από μερικούς μήνες η Μόσχα είχε ζητήσει ξανά την επιστροφή του με τους Αμερικανούς τότε να προχωρούν σε επικοινωνία με τις Γερμανικές αρχές προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρα αρνητική με τους Γερμανούς να σημειώνουν πως είναι αδύνατο να δώσουν έναν καταδικασμένο για δολοφονία στις ΗΠΑ ως «αντάλλαγμα».

Σήμερα και πάλι με βάση τα όσα διαρρέουν πηγές οι Γερμανοί θα κληθούν να συνεργαστούν σε αυτό το κομμάτι με τις ΗΠΑ με τις συνθήκες να είναι αρκετά διαφορετικές. Ο Όλαφ Σολτς φαίνεται να είναι ανοιχτός σε μία καταρχήν συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν για το συγκεκριμένο θέμα με την Ουάσιγκτον να προχωρά την συγκεκριμένη επικοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση τους τελευταίους μήνες, από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκτός από τις ρωσικές αρχές και οι Αμερικανικές έχουν προβεί σε αρκετές συλλήψεις «υπόπτων» για κατασκοπία. Το Κρεμλίνο σε επίσημη ανακοίνωσή του πριν από δύο μήνες έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 Ρώσους πολίτες που: «έχουν συλληφθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε αμερικανικό έδαφος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ