ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό δημοψήφισμα: οριακό προβάδισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Βρετανικό δημοψήφισμα: οριακό προβάδισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
REUTERS/Toby Melville

Οριακά διευρύνει, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, το προβάδισμά του το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ μία τρίτη εμφανίζει μεν μπροστά το Brexit αλλά με μειωμένη διαφορά από το Bremain.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times δείχνει ότι το 44% των ερωτηθέντων θέλει να μείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε σύγκριση με το 43% που επιθυμεί την έξοδό της από αυτή.

"Διατρέχουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα και παρατηρείται μεταστροφή της δυναμικής που κυριαρχούσε", δήλωσε στο Ρόιτερς το στέλεχος της YouGov, Άντονι Γουέλς.

Παρότι η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την ίδια ημέρα και την επόμενη της δολοφονίας Κοξ (Πέμπτη 16/6 και Παρασκευή 17/6) η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η μεταστροφή δεν σχετίζεται με το τραγικό γεγονός που σόκαρε τη Βρετανία και όλον τον κόσμο αλλά αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit.

Ακριβώς προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, η οποία διεξήχθη Τετάρτη 14/6 και Πέμπτη 15/5, κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα 2 μονάδων υπέρ του Brexit. Πριν λίγες ημέρες η διαφορά ήταν 7 μονάδες.

Μια τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της εταιρείας Survation, για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, δείχνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων του Bremain έναντι του Brexit: 45% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, 42% υπέρ της εξόδου από αυτή. Προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, τα ευρήματα της οποίας είχαν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε 42% στο Bremain και 45% στo Brexit.

Μια τέταρτη δημοσκόπηση, εκείνη της Opinium, φέρει και τα δύο στρατόπεδα στο 44%.

Καθώς δεν απομένουν παρά τέσσερις ημέρες για το δημοψήφισμα, οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν, η μία μετά την άλλη, θέση υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και καλούν σε αντίστοιχη ψήφο τους αναγνώστες τους. Ήδη Financial Times και Times έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής ενώ η Sun, κατά. Αργά το βράδυ ακόμη δύο πήραν θέση -συγκεκριμένα, η Mail υπέρ του Bremain, η Sunday Times υπέρ του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ