ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τον Πούτιν για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις τουρκικές εκλογές

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τον Πούτιν για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις τουρκικές εκλογές
Προεκλογική συγκέντρωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Francisco Seco

Στα «πυρά» του πολιτικού του αντιπάλου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περί ρωσικής απόπειρας ανάμειξης στις τουρκικές εκλογές, απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή (12/5), υπερασπίζομενος τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν στις καταγγελίες του Κιλιτσντάρογλου πως παράγοντες από τη Ρωσία διασπείρουν «deepfakes» και άλλες μορφές παραπληροφόρησης, με σκοπό τον επηρεασμό του αποτελέσματος της σημερινής αναμέτρησης, τόνισε ότι «Ο κ. Κεμάλ επιτίθεται στη Ρωσία, στον κ. Πούτιν. Αν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα συμφωνήσω. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές με τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο διέψευσε «κατηγορηματικά» την κατηγορία του υποψήφιου της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται, δε, ότι ο Ερντογάν κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου, αρνούμενος να επιβάλει κυρώσεις, όπως η Δύση, γεγονός που φαίνεται πως έδρασε υπέρ της γείτονος χώρας, καθώς έχει ωφεληθεί από εκπτώσεις στις τιμές της ρωσικής ενέργειας.

Ερωτώμενος για τους λόγους για τους οποίους έγραψε την Πέμπτη (11/5) στο Τwitter ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις αναρτήσεις αυτές, ο βασικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές απαντά: «Αν δεν είχαμε ξεκάθαρες αποδείξεις, δεν θα τουίταρα».

Το κόμμα του δεν ήρθε σε επαφή με την ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία για την υπόθεση.

«Θεωρούμε απαράδεκτο μία άλλη χώρα να αναμειγνύεται στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας. Ηθελα αυτό να το γνωρίζει όλος ο κόσμος, για τον λόγο αυτόν έκανα ανοικτά την καταγγελία με ένα tweet», δηλώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters δύο ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές.

«Είστε πίσω από τα μοντάζ και τις συνωμοσίες»

Νωρίτερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρύβεται πίσω από το βίντεο που διέρρευσε στην Τουρκία για τον Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις προεδρικές εκλογές.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι,

Είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το περιεχόμενο Deep Fake και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε τη συνέχιση της φιλίας μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε στα χέρια σας το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ