ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit θα έχει συνέπειες ντόμινο, λέει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

Το Brexit θα έχει συνέπειες ντόμινο, λέει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου
REUTERS/Russell Boyce

Συνέπειες «ντόμινο» στην Ανατολική Ευρώπη θα είχε μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Brexit να έχει συνέπειες ντόμινο στην Ανατολική Ευρώπη", δήλωσε ο Άσελμπορν στην Tagesspiegel am Sonntag.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση του Κάμερον να διεξαχθεί δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν η Βρετανία αποφασίσει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα που απορρέει από την αρνητική στάση των Βρετανών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οριακό προβάδισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, οριακά διευρύνει το προβάδισμά του το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ μία τρίτη εμφανίζει μεν μπροστά το Brexit αλλά με μειωμένη διαφορά από το Bremain.

"Διατρέχουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα και παρατηρείται μεταστροφή της δυναμικής που κυριαρχούσε", δήλωσε στο Ρόιτερς το στέλεχος της YouGov, Άντονι Γουέλς.

Μια τέταρτη δημοσκόπηση, εκείνη της Opinium, φέρει και τα δύο στρατόπεδα στο 44%.

Καθώς δεν απομένουν παρά τέσσερις ημέρες για το δημοψήφισμα, οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν, η μία μετά την άλλη, θέση υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και καλούν σε αντίστοιχη ψήφο τους αναγνώστες τους. Ήδη Financial Times και Times έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής ενώ η Sun, κατά. Αργά το βράδυ ακόμη δύο πήραν θέση -συγκεκριμένα, η Mail υπέρ του Bremain, η Sunday Times υπέρ του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ