ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Νότια Αφρική είναι ενεργά αδέσμευτη»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Νότια Αφρική είναι ενεργά αδέσμευτη»
O Αμερικανός πρέσβης στη Νότια Αφρική Ρούμπεν Μπρίγκετι. AP Photo/Khalil Senosi, File

Η Νότια Αφρική είναι «ενεργά αδέσμευτη» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας της νοτιοαφρικανικής προεδρίας, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας ότι προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρέσβης στη Νότια Αφρική, ο Ρούμπεν Μπρίγκετι δήλωσε πως θα «στοιχημάτιζε τη ζωή του» ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έστειλε όπλα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν σε ρωσικό πλοίο το οποίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά από τις κατηγορίες αυτές, ο Σίντνεϊ Μουφαμάντι, σύμβουλος του προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα σε θέματα ασφαλείας, τόνισε την πολιτική ουδετερότητας που τηρεί η Νότια Αφρική απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι ανάγκη να εξηγήσουμε ότι είμαστε πράγματι ενεργά αδέσμευτοι σε ό,τι αφορά τον πόλεμο», δήλωσε ο Μουφαμάντι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω διαδικτύου.

«Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι όταν ξεσπούν πόλεμοι, η συμβολή μας θα είναι πάντα να σταθμίζουμε πώς να βοηθούμε τα μέρη και οποιοδήποτε άλλον για να τερματίζουμε τέτοιους πολέμους», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ